Fântână de pe vremea turcilor

Satul Tufani, județul Constanța … 2019. O singură sursă de apă la aproape 400 de suflete. Unii mai înstăriți și-au făcut puțuri, dar majoritatea cară cu bidoane apa potabilă de la marginea localității.

Divinitatea i-a ajutat. Au izvoare bune pe care otomanii le-au descoperit când au venit în Dobrogea. Însă, totul pare că a rămas pe loc de atunci. Străzi pietruite și denivelate, case vechi de zeci de ani din care îți dai seama că mai locuiește cineva doar după fumul care iese pe coș. Nici școală nu este în localitate. A fost desființată pentru că nu mai sunt elevi. De grădiniță sau cabinet medical nici nu mai vorbim. Oamenii străbat drumul până în comuna Independența în caz de nevoie. Fac pe jos și câte două drumuri pe zi pentru apa de la cișmea și arată cu degetul spre autorități.

Primăria comunei Independența din care face parte și satul Tufani a fost condusă de același primar timp de 30 de ani, din 1989 până în 2016, a schimbat 5 partide și a rămas în funcție. Niciun ban european nu a adus în localitate. Ba mai mult decât atât Curtea de Conturi i-a descoperit o gaură în bugetul local de aproape 400 de mii le euro.

Iar oamenii s-au resemnat. Nu-și mai fac speranțe.

De un singur lucru se mai bucură oamenii din Tufani acum la sfârșit de an. Câțiva stâlpi de iluminat poartă ornamente luminoase de iarnă. Poate că îi ajută mai bine să ajungă la cișmeaua cu apă potabilă. Căci în rest…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *