Fenomen periculos. Produse veterinare antiparazitare, folosite de oameni. Reacția ANSVSA

Un fenomen periculos se înregistrează în România. Sunt tot mai dese cazurile în care oamenii folosesc, pentru uz propriu, produse veterinare antiparazitare.

Ca urmare a incidentelor grave înregistrate în ultima perioadă, consecutiv utilizării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:

– Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman.
– Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.
– Produsele medicinale veterinare care se eliberează doar pe bază de reţetă sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.
– În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat.
– Proprietarii ori deţinătorii de animale pot deţine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar.
– În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar, în cazul animalelor de la care se obţin alimente, notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare.
– Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obţin alimente se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare.

ANSVSA este autoritatea competentă pentru supravegherea şi controlul produselor medicinale veterinare. Prin structurile din subordine autorizează şi controlează calitatea şi circulaţia produselor medicinale veterinare, de la fabricaţie până la utilizare.

In ceea ce priveşte activitatea de control, menţionăm faptul că anual ANSVSA derulează atât Planul de control oficial privind circulaţia şi utilizarea produselor medicinale veterinare, cât şi Planul de prelevare şi testare a produselor medicinale veterinare.

Astfel, se efectuează controale în farmaciile veterinare, privind eliberarea produselor medicinale veterinare pe bază de prescripţie, iar unităţile care nu respectă cerinţele legale sunt sancţionate şi, după caz se sesizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Consecutiv cazurilor grave de intoxicaţie produse la oameni şi animale, ca urmare a aplicării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, ANSVSA a luat mai multe măsuri, dintre care menţionăm:

Anchete privind trasabilitatea produselor antiparazitare externe de uz veterinar (în special a produsului Diazinol) pe tot lanţul de distribuţie, pentru clarificarea aspectelor ce au condus la apariţia acestor incidente, precum şi aplicarea măsurilor în cazul constatării neconformităţilor, inclusiv anunţarea altor autorităţi competente;

Prelevarea de pe piaţă a produsului medicinal veterinar Diazinol, în vederea verificării conformităţii acestuia cu specificaţiile aprobate. Conform buletinului de analiză eliberat de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar acesta corespunde cu specificaţiile aprobate ale produsului şi cu prevederile Farmacopeei Europene.

A fost elaborat şi postat pe site-ul ANSVSA, la secţiunea Transparenţă decizională, proiectul de ordin pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, precum şi procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităţilor şi activităţilor din domeniul farmaceutic veterinar, prin care se propune interzicerea deţinerii şi comercializării în farmaciile veterinare a produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obţin alimente, inclusiv la cabaline.

 

Sursa: ANSVSA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *