miercuri, iunie 26, 2019
Acasă > Turism > Festival antic la Galați

Festival antic la Galați

În acest weekend, la Galați, a avut loc festivalul antic. În cadrul evenimentului au fost prezentate atât tradițiile dacilor și romanilor, modul lor de viață, cât și preparatele tradiționale. Meniul serii a cuprins mâncăruri precum linte „romană” şi „mazăre” gătită după o reţetă dacică.

La Castrul Roman de la Barboşi, județul Galați a avut loc în acest weekend prima ediţie a Festivalului Antic „Antiquitas Rediviva”, în cadrul căruia a fost reconstituită o bătălie dintre daci şi romani din secolul IV îHr. În deschiderea festivalului au fost incluse un moment artistic dedicat Sânzienelor şi un fragment din piesa „Iulius Cezar”, de Wiliam Shakespeare. De asemenea au fost prezentate uniformele şi armele cu care erau dotaţi militarii romani şi daci. Protagoniştii sunt reprezentanţii a două asociaţii de reconstituire istorică din Constanţa, Asociaţia „Danais” (dacii) şi filiala constănţeană a Asociaţiei „Terra Dacica Eterna” (romanii).

„Cei care au răspuns invitaţiei noastre şi nu a fost uşor, pentru că în această perioadă, în ţară sunt foarte multe festivaluri de reconstituire antică, au venit tocmai de la Constanţa. Proiectul <<Antiquitas Rediviva>> are scopul de a readuce în circuitul istoric, cultural şi turistic, acest sit arhelogic, acest Castru Roman, care timp de 25 de ani a fost abandonat”, a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul DJC Galaţi.

Festivalul „Antiquitas Rediviva” a continuat pe Faleză cu o prezentare a modului de viaţă a dacilor şi romanilor, de către membrii celor două asociaţii. Sute de gălăţeni au avut ocazia să îmbrace şi să se pozeze în uniforme romane sau costume dacice şi au urmărit lupte „unu la unu”.

Protagoniștii au reconstituit meşteşugurile epocii şi improvizat un atelier de fierărie, iar „romanii” au gătit linte cu carne și dacii mazăre cu carne, ambele fiind  preparate după reţetele tradiţionale.

Festivalul a fost unul dintre cele mai reuşite evenimente organizate la Galaţi în ultimii ani. Evenimentul a fost organizat de Direcţia pentru Cultură Galați în colaborare cu Primăria şi Consiliul Municipal Galaţi, dar bugetul de aproximativ zece mii de lei a fost acoperit exclusiv din sponsorizări, aşa că nu a fost cheltuit niciun leu din fonduri publice.

Redactor: Denisa Stoenescu

Sursă foto: presadegalati.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *