Financial Intelligence: Importurile României din Kazahstan sunt generate în proporție de peste 96% de țiței

Importurile României din Kazahstan sunt generate în proporție de peste 96% de țiței, relatează financialintelligence.ro.

Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală şi investitor important în economia românească. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerţ Exterior (DCE), a asigurat organizarea şi secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfăşurată în perioada 6-7 octombrie ac, la Nur-Sultan, R. Kazahstan. Delegaţia instituţiei de resort a fost condusă de Dimitrie-Horaţiu Clepan, secretar de stat, care a  coordonat negocierile la nivel de experţi pentru Protocolul Comisiei mixte, document care include proiecte de cooperare bilaterală în domenii precum: comerţul, investiţiile, IMM-urile, turism, energie, transporturi, muncă, agricultură, mediu, sănătate, cultură. Protocolul a fost semnat, la finalul lucrărilor, de cei doi co-preşedinţi ai Comisiei Mixte, respectiv Virgil-Daniel Popescu şi Bolat Akchulakov, miniştri ai energiei din România şi R.Kazahstan. Contactați de noi, oficialii MAT ne-au oferit un interviu referitor la relațiile economice dintre  România și Kazahstan, notează financialintelligence.ro.

Cum au evoluat relațiile româno-kazahe în ultimii ani? La cât se ridică volumul total al comerțului României cu Kazahstan în acest an?

Răspuns: Schimburile comerciale româno-kazahe au avut o evoluţie ascendentă până la debutul pandemiei COVID-19, în anul 2020. În anul 2021 remarcăm o revenire a tendinţei crescătoare, care se menţine și în primele 8 luni ale anului 2022.

În primele 8 luni ale anului 2022, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Kazahstan a fost de 2266,8 milioane USD, din care:

– exporturi româneşti 43,4 milioane USD;
– importuri din Kazahstan 2223,4 milioane USD;
– deficit pentru România de 2180 milioane USD.

Față de aceeași perioadă a anului 2021, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269,6%, iar importul a crescut cu 101%.

Menţionăm că importurile sunt generate în proporție de peste 96% de țiței.

Exporturile sunt caracterizate printr-o evoluție sinusoidală, cu un grad de diversificare net superior importului, însă sub potențialul de absorbție al pieței kazahe. Cel mai mare procent în exporturile către Kazahstan revine produselor din industria chimică și industriile conexe, cu o pondere de 50%; mașini, aparate, echipamente electrice, cu o pondere de 19,5%; mase plastice, cauciuc și articole conexe, cu o pondere de 9,7%; metale comune și articole din metal, cu o pondere 2,2%.

Cum au fost influențate acestea de războiul din Ucraina?

Răspuns: În vederea estimării valide a impactului conflictului armat din Ucraina asupra schimburilor comerciale ale României, sunt necesare date statistice pentru cel puțin 12 luni. Din datele disponibile putem sesiza, însă, că exporturile către F. Rusă au scăzut în proporție de peste 60%, în timp ce exporturile către alte țări din zonă au crescut procentual semnificativ (exceptând Azerbaidjanul și Belarusul), ceea ce denotă o reorientare a firmelor româneşti către alte pieţe.
Această reorientare este vizibilă şi în relaţia cu Kazahstan (în primele 8 luni din 2022, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269.6%, iar importul cu 101%).

Continuare AICI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *