duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Sport > Flacăra JO 2014 și-a început periplul prin Rusia

Flacăra JO 2014 și-a început periplul prin Rusia

Luni a debutat la Moscova ștafeta flăcării olimpice a JO de iarnă de la Soci, prima etapă a unui lung parcurs pe teritoriul Rusiei, pe fondul dezvăluirilor referitoare la sistemul de supraveghere a comunicațiilor pus la punct de autoritățile ruse pentru competiția din luna februarie 2014.

În cursul unei ceremonii care a avut loc în Piața Roșie, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a dat startul ștafetei flăcării, care va fi purtată de 601 voluntari — sportivi, personalități din showbiz și din alte domenii — pe străzile capitalei, conform imaginilor transmise de televiziunea rusă.

Circulația automobilelor în capitala cu traficul congestionat a fost limitată pe traseul flăcării, care urmează să parcurgă 77 km în Moscova, luni și marți.

Experții în securitate au afirmat că Rusia a pus la punct la Soci, orașul din sudul țării care va găzdui Jocurile Olimpice programate între 7 și 23 februarie, un sistem sofisticat care va permite serviciilor secrete să monitorizeze îndeaproape comunicațiile telefonice și cele prin internet.

“Este posibil ca elemente ale acestui sistem să existe și în alte țări, însă la Soci controlul este total: sistemul permite controlarea tuturor apelurilor, a legăturilor internet, inclusiv wifi”, a declarat pentru AFP un expert în securitate și jurnalist independent, Andrei Soldatov.

Cu ocazia startului ștafetei flăcării olimpice, Amnesty International a anunțat, luni, lansarea unei campanii mondiale pentru denunțarea încălcărilor drepturilor omului în Rusia.

“Reprezentanții noștri, de la Ottawa la Porto Rico, trecând prin Varșovia, Bruxelles și Moscova, pregătesc acțiuni de protest, în special în fața ambasadelor Rusiei”, a anunțat această organizație neguvernamentală.

Sosită duminică din Grecia, flacăra olimpică a fost înmânată președintelui Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii fastuoase care a avut loc în Piața Rosie.

În cursul unei ștafete simbolice în jurul Kremlinului, torța olimpică purtată de al doilea alergător s-a stins pentru scurt timp, fiind reaprinsă cu bricheta de unul dintre membrii serviciilor de securitate.

Președintele comitetului de organizare a JO, Dimitri Cernișenko, a minimalizat incidentul, mult mai intens comentat pe rețelele de socializare decât incidentul similar petrecut deja în Grecia, tot cu flacăra olimpică rusă, în cursul repetițiilor de la Olympia (Grecia), leagănul Jocurilor Olimpice antice.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *