Acasă > Ultima ora > Florian Cormoş, călăul de la Cernavodă

Florian Cormoş, călăul de la Cernavodă

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a făcut cunoscut, astăzi, numele celui de-al treilea torţionar comunist acuzat de genocid. Instituţia a solicitat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a lui Florian Cormoş, fost comandant al Coloniei de muncă Cernavodă.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Florian Cormoş a condus lagărul Columbia de la Cernavodă, instituind un regim de teroare care i-a speriat până şi pe comunişti care, în urma unei anchete, l-au condamnat la moarte. Ulterior, pedeapsa sa a fost transformată în muncă silnică pe viaţă, Cormoş fiind însă amnistiat după patru ani. La Columbia, au murit în doar patru luni 115 deţinuţi politici. Într-un interviu acordat unui cotidian central, Cormoş, care are acum 87 de ani, s-a arătat lipsit de remuşcări.

„Da` ce poate să îmi mai facă mie? Puteţi acum să trageţi în mine, că nu îmi pasă. Dacă ai venit, hai, fă-mi şi o poză”

Cormoş este fost comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă, un plugar înrolat de Securitate, despre care istoricii spun că a impus cel mai dur regim de detenţie într-o temniţă comunistă.

“Unicitatea acestui caz este dată de numărul mare de decese. În patru luni, timp în care a deţinut comanda coloniei, a provocat şi un mare număr de infirmităţi permanente. 115 decese înregistrate în timpul mandatului său, 30 de decese pe lună”, a declarat Andrei Muraru, director IICCMER.

După ce a ieşit din penitenciar, Cormoş a primit o lună de concediu la un sanatoriu al MAI, iar anii petrecuţi după gratii au fost consideraţi vechime în muncă. A fost repus în funcţiile deţinute anterior condamnării şi a activat în cadrul sistemului penitenciar până în 1968. Spune că a ieşit la pensie din funcţia de căpitan.

R Paul Alexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *