Acasă > Eveniment > Focuri de armă în Marea Neagră, pentru prinderea unui pescador turcesc aflat la braconat

Focuri de armă în Marea Neagră, pentru prinderea unui pescador turcesc aflat la braconat

Trei pescari turci susțin că au fost răniţi, după ce echipajul unei nave a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul asupra unei ambarcaţiuni turceşti, în Marea Neagră.

Incidentul a avut loc săptămâna trecută.

Turcii afirmă că agenții Politiei de Frontieră au deschis focul spre ei cu gloanțe de cauciuc.

Barca de pescuit nu a respectat avertizarea de a se opri, iar echipajul român a deschis focul.

Poliţia de Frontieră menționează că la aproximativ 65 mile Est Constanta, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit “Ostik Senol”, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfăşoară activităţi ilegale de pescuit şi care nu a oprit la somaţiile legale ale navei Poliţiei de Frontieră. Nava “Ostik Senol” a fost implicată şi în anii anteriori în activităţi infracţionale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale.

Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Poliţia de Frontieră a acţionat pentru oprirea şi controlul pescadorului

”Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice şi optico-vizuale, poliţistii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii.

Poliţia de Frontieră nu a procedat în forţă la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului fără a pune în pericol vieţile omeneşti, ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor.

În scopul sancţionării persoanelor care au încălcat legislaţia României în Zona Economică Exclusivă, Poliţia de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a R. Turcia, informând-o permanent despre situaţia existentă.

Garda de Coastă a R. Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul.

Autorităţile R. Turcia au informat Poliţia de Frontieră, cu privire la faptul că au sancţionat administrativ echipajul navei “Ostik Senol” pentru trecerea ilegală a frontierei şi au sesizat autorităţile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor şi a autorizaţiilor legale ale pescadorului.

Pescuitul ilegal săvârşit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acţiunilor comune desfăşurate de Poliţia de Frontieră cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, a fost reţinută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone peşte specia calcan şi au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.

Daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiţie şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt întreprinse acţiuni ferme de către autorităţile naţionale pentru stoparea acestuia. Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor / plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar şi pentru populaţiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători. Prin acţiunile ferme întreprinse de Poliţia de Frontieră, în cooperare cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, s-a reuşit descurajarea pescuitului ilegal în zona maritimă a României.

Măsurile întreprinse de Poliţia de Frontieră au avut ca rezultat prevenirea activităţilor ilegale de pescuit în zona economică exclusivă a României de către nave neautorizate, fiind în consens cu acţiunile desfăşurate de Agenţiile Europene de protecţie şi conservare a resurselor biologice”, transmite Politia de Frontieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.