sâmbătă, ianuarie 25, 2020
Acasă > IT Mania > Fondatorul Google, Larry Page, vorbește despre viziunea companiei la conferinţele TED

Fondatorul Google, Larry Page, vorbește despre viziunea companiei la conferinţele TED

Larry Page a participat la conferinţele TED de la Vancouver, unde a discutat pe scenă cu prezentatorul american Charlie Rose. El a povestit despre viziunea sa privind viitorul Google şi al lumii.

Pentru Larry Page, Google înseamnă în continuare căutări. Dar acestea s-au extins. De la directorul inteligent de la început, căutările Google înseamnă toată viaţa, înseamnă anticiparea nevoilor noastre. Iar de la acest punct cheie al companiei, pleacă orice alt proiect.

Printre proiectele prioritare ale Google se află acum oferirea accesului la internet unui număr cât mai mare de oameni. În acest sens compania a inițiat și o campanie prin care dorește să arate cât de important este accesul la informație.

“Mi-am îndreptat atenția mai mult pe accesul la informație, dacă ne gândim la viitor. Recent am lansat Proiectul Loon care folosește baloanele pentru a face asta. Sună complet nebunește. […] De fapt, doi din trei oameni din lume nu au acces bun la internet în acest moment. Noi chiar credem că putem ajuta lumea să își reducă costurile și să devină eficientă.”

Compania își dorește ca prin intermediul baloanelor ce zboară la înălțime să ofere internet gratuit tuturor:

„Ne gândeam la aceasta idee de 5 ani înainte să ne apucăm să lucrăm la ea. Ne întrebăm cum putem să ridicăm puncte de acces la înălțime într-un mod ieftin. În mod normal trebuie să folosești sateliți și durează un timp până îi lansezi. Dar ați văzut în acest caz cât de ușor este să lansezi un balon și să îl înalți. Și din nou, aici este puterea internetului. Am căutat pe internet și am descoperit că acum 30-40 de ani, cineva a ridicat un balon și acesta a făcut ocolul pământului de mai multe ori. Și m-am gândit, de ce nu putem face asta și azi ? Și așa a pornit acest proiect.”

Întrebat cum vor face față aceste baloane curenților de vânt puternici care le pot modifica traiectoria, Larry Page a răspuns:

„Am făcut niște simulări de vreme, care cel mai probabil nu mai fuseseră făcute până acum, și dacă controlezi altitudinea baloanelor, lucru ce se face prin pomparea de aer în ele, poți controla direcția în care merg. Astfel putem creea o rețea mondială de baloane care pot acoperi întreaga planetă.”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gaY_1_2UBas

Charlie Rose a atins însă și un subiect sensibil adus în atenția publicului de către Edward Snowden, intimitatea.  Larry Page a vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru el:

„Cred că intimitatea și securitatea sunt două lucruri importante. Ne gândim la ambele pentru că sunt de părere că nu poți avea intimitate fără securitate. Permite-mi să vorbesc mai întâi de securitate, pentru că ai pomenit de Snowden, și o să spun ceva și despre intimitate. Pentru mine este extrem de dezamăgitor ce a făcut guvernul în secret fără să ne spună. Nu cred că putem avea o democratie dacă noi trebuie să va protejăm de guvern, de lucruri despre care nu am purtat niciodată o conversație. Și nu mă refer că trebuie să știm exact despre ce atac terorist sunt ei îngrijorați și vor să ne apere, ci trebuie să știm parametrii, ce fel de supraveghere are de gând guvernul să facă, cum și de ce. Și cred că nu am avut astfel de discuții. Cred ca guvernul și-a făcut un mare deserviciu acționand în secret.”

„Cât despre partea cu intimitatea. Cred că lumea se schimbă. Porți un telefon. El știe unde ești. Sunt atât de multe informații despre tine, și acesta este un lucru important, și astfel este normal că lumea să pună întrebări dificile. Ne-am gândit mult timp la acest lucru și la care sunt problemele. Cred că principalul lucru pe care trebuie să îl facem este să le dăm oamenilor puterea de a alege, să le arătăm, ce date sunt colectate, istoricul căutărilor, date despre locație. Suntem încântați despre modul incognito din Chrome și cum putem face asta în mai multe moduri, să le dăm oamenilor mai multe opțiuni și să îi informăm mai mult despre ceea ce se întâmplă.”

Fondatorul Google visează, după spusele lui, la companii care să schimbe viitorul. Companiile care ratează viitorul, se vor rata mereu.  Companii care să aducă schimbări revoluţionare, nu creşteri în domenii deja existente. El a dat exemplul Android. “Când am cumpărat Android era o firmă mică şi mă simţeam vinovat lucrând la proiect, dar era inteligent. Era viitorul”, a spus Page.

De asemenea, el speră ca fişele medicale ale oamenilor să fie digitalizate într-o bază de date enormă, sub anonimat, şi să învăţăm mult mai multe pentru a trata din acest melanj. Potrivit lui Page, acest lucru ar salva 100.000 de vieţi anual.

Bogdan CHIREA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *