Wednesday, 24 October 2018
Acasă > Eveniment > Frauda de la Bacalaureat: Peste 800 de lei primiţi ca mită, găsiţi la o profesoară în sutien

Frauda de la Bacalaureat: Peste 800 de lei primiţi ca mită, găsiţi la o profesoară în sutien

Peste 800 de lei primiţi ca mită la bacalaureatul susţinut la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost găsiţi la o profesoară în sutien, într-o altă sală erau 410 lei în sertarul catedrei, iar alţi 440 de lei erau la un asistent, într-un pachet de şerveţele, potrivit procurorilor.

Fosta directoare a Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţinea la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen.

Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul percheziţiilor, în Liceul “Dimitrie Bolintineanu” a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să “relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Astfel, arată procurorii, Costica Vărzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Procurorii arată, în documentul citat, în cel fel erau ajutaţi elevii de la Liceul “Bolintineanu” care dăduseeră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.

Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au stabilit că directoarea Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru, a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori “permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate “în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.