Garda de Mediu a amendat Primăria Cogealac, pentru depozitarea deşeurilor în spaţii neautorizate

Garda de Mediu a amendat Primăria comunei Cogealac din judeţul Constanţa, cu 70.000 de lei, după ce o autogunoieră a abandonat deşeuri în spaţii neautorizate.

Totodată,  a fost dispusă confiscarea autogunoierei şi a fost înaintată o sesizare penală.

”Într-o lume în care toată lumea vorbeşte despre protejarea mediului, colectare selectivă, target-uri de reciclări ale deşeurilor, legislaţie specifică mai drastică, într-o Europă care se îndreaptă spre “verde”, unii oameni pur şi simplu nu înţeleg toate aceste transformări şi demersuri.

Este şi cazul localităţii Cogealac din județul Constanța.  În anul 2023, conducerea acestei comune nu a înţeles poate cel mai elementar lucru când vine vorba de igienă, sănătate şi gestionarea deşeurilor: Existenţa unui contract cu un operator autorizat în depozitarea deșeurilor. De 3 ani toate deşeurile comunei sunt adunate şi abandonate pe o platformă, neautorizata, ce aparţine chiar primăriei.

Ce s-a întâmplat de-a lungul vremii cu aceste deşeuri este relativ uşor de ghicit. Acest depozit neautorizat a luat foc de 3 ori în ultima lună jumătate.

De 3 ani conducerea acestei comune refuza orice fel de colaborare sau demers pentru protecția mediului si sănătatea populației.

Împotriva UAT Cogealac Garda Naţională de Mediu a făcut sesizare penală în octombrie 2021 pentru depozitarea ilegală de deşeuri.

Comisarii GNM au revenit în iulie 2022 cu sesizare penală pentru incendiere deşeuri.

În iunie 2023 am aplicat sancţiuni de 15.000 şi ulterior de 100.000 pentru nerealizarea măsurilor stabilite, ca urmare a incendiilor produse în cursul lunii iunie 2023.

Până săptămâna trecută. Autoritățile au format o echipă mixtă compusă din reprezentanți ai Gărzii de Mediu Constanța și IPJ Constanța – Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase.

Ocazie cu care au surprins chiar autogunoiera Serviciului Local de Salubrizare Cogealac. Autogunoiera care transporta deșeuri municipale din comună, pentru a le abandona pe acel amplasament neautorizat.

În consecinţă, comisarii GNM au confiscat autogunoiera folosită la săvârșirea faptei (aruncarea deșeurilor în spații neautorizate).

În plus, au aplicat şi o amendă în valoare de 70.000 lei, Serviciului Local de Salubrizare Cogealac.

Totodată, având în vedere faptul că preluarea deşeurilor municipale din comună Cogealac nu este asigurată de un operator autorizat, a fost notificată Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitate Publice.

În scopul prevenirii unor eventuale probleme de sănătate publică, au fost informate Direcţia de Sănătate Publică Constanța, precum şi Primăria Comunei Cogealac” transmite Garda de Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *