Geoană, despre Legea sănătăţii: “Obamacare de România”, exerciţiu sinistru de mimare a democraţiei

Senatorul Mircea Geoană afirmă că noua lege a sănătăţii reprezintă un eşec răsunător şi este un sinistru exerciţiu de mimare a democraţiei, criticând faptul că Traian Băsescu s-a certat la televizor pe această temă cu un repezentant al Guvernului. Ar fi cea mai mare greşeală pentru România să transformăm timida dezbatere despre noua lege a sănătăţii într-un meci în care fiecare să alegem unde jucăm sau ce susţinem: echipa Băsescu sau echipa Arafat. Este în joc cu mult mai mult decât funcţia doctorului Arafat, care merită de altfel felicitat pentru ce a făcut pentru sistemul de urgenţă din România şi pentru atitudinea întotdeauna demnă. E un joc cu mult mai mult decât credibilitatea unui Preşedinte care, fapt rar întâlnit în democraţiile sănătoase, se apucă să certe în direct la televizor un om reprezentând Guvernul pe care el însuşi îl susţine, scrie Mircea Geoană pe blogul personal, potrivit NewsIn.

El cataloghează noua lege a sănătaţii drept un eşec răsunător. Dincolo de prevederile concrete, pe care am încredere că profesioniştii vor fi şi lăsaţi să le analizeze, şi luaţi în seamă, modul în care s-a pregătit şi s-a lansat noua lege a sănătăţii este un eşec răsunător. Obamacare de România- ce s-a dorit a fi în fapt noua lege – este un sinistru exerciţiu de mimare a democraţiei, a dezbaterii şi a transparenţei. Nu poţi scoate din laboratoare tangenţiale Ministerului Sănătăţii un proiect de lege atât de important, fără a fi avut în prelabil ample consultări, prin care să se diagnosticheze atât probleme sistemului, cât şi să se degajeze principiile noii viziuni. Să laşi în dezbatere publică un astfel de proiect doar 30 zile, nepermiţând chestionarea viziunii care stă în spatele reglementării şi sperând că vei fi nevoit să modifici doar câteva virgule în text, este echivalent cu asumarea răspunderii de către Guvern. Dacă o astfel de lege, la care puţini au contribuit şi în legătură cu care mulţi se împotrivesc, va fi trimisă Parlamentului fără o dezbatere societală serioasă, atunci destinul ei e previzibil, mai susţine el.

Senatorul susţine că decizia lui Raed Arafat de a demisiona este una demnă, precizând că gestul doctorului poate fi folosit pentru avea prima dezbatere de societate despre sănătate ca serviciu public esenţial. Gestul doctorului Arafat este un gest de demnitate şi un gest necesar. El a pus reflectoarele publicului pe o lege esenţială pentru dezvoltarea României, dar şi pe mecanismele profund viciate şi ineficiente de formulare şi de dezbatere a politicilor publice în această ţară. Este important ca atare să facem din gestul fondatorului SMURD mai mult decât prilej de poziţionări partizane. Este important să folosim acest prilej pentru a avea prima dezbatere de societate despre sănătate ca serviciu public esenţial, afirmă fostul şef al Senatului pe blog. În acest context, Geoană crede că Parlamentului îi lipseşte capacitatea instituţională de a evalua impactul politicilor publice. Ca urmare a afilierilor partizane şi disciplinate, cum Parlamentului îi lipseşte capacitatea instituţională de a evalua impactul politicilor publice, vom avea probabil o nouă lege sănătăţii care, neacceptată şi neadaptată societăţii, va face mai mult rău decât bine, subliniază Geoană.

Sursa: www.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *