Ghene de gunoi moderne, la Mangalia

  •  
  •  
  •  
  •  

Un nou sistem de colectare a deşeurilor municipale a fost inaugurat vineri la Mangalia. Este vorba despre un proiect iniţiat de municipalitate, cu investiţie din partea firmei de salubrizare din oraş.

80 de platforme subterane pentru ridicarea gunoiului menajer vor fi amplasate la Mangalia, până în 2016. Zece dintre ele au fost date în folosință vineri. Locuitorii din zona blocurilor ANL, unde au fost amplasate primele ghene moderne, sunt încântați. Toți speră ca, prin noile achiziții, oamenilor să le pese mai mult de oraşul lor.

Noile recipiente au atras imediat privirile locuitorilor din zonă, iar primii care au testat cum funcţionează sistemul au fost doi copii. Pentru a-i convinge pe cei prezenţi de funcţionalitatea ghenelor subterane, specialiştii în salubrizare au făcut o scurtă demonstraţie.

Cei implicaţi în mod direct în proiect au declarat că investiţia de peste 500.000 de euro are numai beneficii, Mangalia fiind primul oraş din sud-estul ţării în care se implementează aceste platforme.

 “Vorbim de civilizație, curățenie. Anul, acesta vom finaliza 40 dintre cele 80 de ghene. În maximum doi ani de zile, nu vom mai avea ghene descoperite. Mangalia va fi un oraș curat, un oraș european”, a afirmat Radu Cristian, primar al municipiului Mangalia.

“Oamenii fără casă nu au acces la ele, câinii fără stăpâni nu pot scormoni în ele. Ghenele sunt etanșe, nu poluează solul și nu trebuie racordate la utilități: nici la curent electric, nici la apă”, a spus Adrian Picoiu, şef Departament. Achiziţii Publice Polaris M Holding, societatea care a realizat investiția în noul sistem de colectare a deșeurilor.

Primarul Mangaliei este de părere că noile platforme puteau fi achiziţionate mai demult.

“Aceste soluții sunt folosite în Europa de peste zece ani. Cred că aceia care coordonau atunci activitatea în Primăria Mangalia puteau alege această soluție, dar au preferat să ia în considerare una scumpă și proastă”, a mai spus edilul Radu Cristian.

Firma responsabilă cu întreţinerea noilor ghene de gunoi speră să termine de instalat cele 40 de platforme până la sfârşitul verii, inclusiv în staţiunile Neptun şi Olimp. Fiecare platformă conţine 4 containere, cu capacitate de 1,1 mc fiecare, două pentru deşeuri reciclabile şi două pentru deşeuri menajere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *