Gigacalorie mai scumpă, subvenția aceeași

Preţul gigacaloriei va fi majorat la Constanţa. Conform celor declarate de viceprimarul Decebal Făgădău, noua creştere anunţată de ANRE nu va putea fi acoperită din bugetul consiliului local, dar subvenționarea de către municipalitate va continua. Sumele care vor trece de 356 de lei, preţul facturat al gigacaloriei la Constanţa, va fi suportat de fiecare cetăţean în parte.

Veşti proaste pentru constănţeni. Preţul gigacaloriei va fi majorat cu aproximativ 8%, după decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Conform reprezentanţilor primăriei Constanţa, nu există bani la buget pentru acoperirea acestei majorări, astfel încât constănţenii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru încălzire.

“Majorarea aceasta de preț, despre care ne-a încunoștiințat Electrocentrale S.A., nu mai avem de unde să o acoperim. Este o decizie ANRE, a fost și o discuție la București. Ce este de deasupra, ce se va scumpi peste 356 de lei în plus, conform deciziei ANRE. Dacă s-o scumpi cu 5 lei, 5 lei punem și noi că nu avem de unde să îi punem din bugetul local. Despre asta vorbim”, ne-a declarat Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa.

La finele anului trecut, Consiliul Local a aprobat subvenţionarea preţului la gigacalorie pentru toţi locuitorii oraşului. Astfel, constănţenii au plătit un preţ redus al gigacaloriei de la 356 de lei la 310 lei. Unii dintre consilierii locali nu sunt de acord cu scumpirea gigacaloriei.

“Eu cred că se pot găsi soluții, pentru că atunci când s-a votat această hotărâre, eu sunt convinsă că s-a avut în vedere un anumit tarif. Presupun că specialiștii puteau să aibă în vedere și o majorare a tarifului care va avea loc datorită ANRE. Noi despre ce credibilitate să vorbim, dacă spunem una populației în decembrie și spunem că, stați puțin, din decembrie până în ianuarie, nu a trecut decât maximum o lună”, a precizat Ana Marcu, consilier local.

Există totuşi şi o veste bună. Autorităţile locale constănţene vor acorda în continuare subvenţiile şi ajutoarele la încălzire în aceleaşi cuantum ca şi până acum. Asta deşi primarul Radu Mazăre anunţa la finele anului trecut că există posibilitatea ca subvenţionarea preţului la gigacalorie să nu se mai aplice odată cu refuzul Guvernului de a acorda o parte dintre acţiunile portului Constanţa către municipalitate.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *