marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Gripă aviară la Mihai Viteazu

Gripă aviară la Mihai Viteazu

Unitatea Locală de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Tulcea s-a întrunit, azi, la solicitarea Unităţii Operaţionale din cadrul Directiei Sanitare Veterinare Tulcea. Ordinea de zi a şedinţei a fost constituită de suspiciunea unui focar de gripă aviară la specia pelican creţ, conform buletinului de analize nr. 10467 din 27.03.2015 eliberat de Laboratorul Sanitar din cadrul DSVSA Tulcea.
Cele 108 cazuri au fost identificate de către inspectorii ARBDD în zona Insulei Ceaplace din Lacul Sinoe, perimetrul comunei Mihai Viteazu din judeţul Constanţa, fiind prelevate şapte exemplare pentru efectuarea analizelor în cadrul laboratoarelor din Tulcea şi Constanţa, iar 101 exemplare au fost incinerate la SC Protan Agigea.
De asemenea, a fost dispusă demararea unei campanii de informare în localităţile Jurilovca – Portiţa, Vişina, Lunca, Ceamurlia de Jos şi Baia, a asociaţiilor de pescari precum şi a medicilor de familie din zona limitrofă focarului.

Şi autorităţile din Bulgaria au anunţat joi că au descoperit virusul H5N1 al gripei aviare la doi pelicani care au murit într-o rezervaţie naturală din nord-estul ţării, transmite Reuters.

„Au fost prelevate probe de la cele două păsări, după ce 21 de pelicani au fost găsiţi morţi şi amandouă sunt pozitive”, a informat Agenţia bulgară pentru siguranţa alimentelor, într-un comunicat.

Agenţia a precizat că a impus o zona de protectie de trei kilometri în jurul focarului, care include şi un sat învecinat, unde sunt păsări de curte precum şi o fermă avicolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *