Grup operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră

Luni, 1 iulie, la Istanbul a avut loc  Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, urmată de ceremonia de activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea).

Ministerul Apărării Naționale este reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait.

Pe 11 ianuarie 2024, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, în formatul trilateral Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul.

MCM Black Sea reprezintă o inițiativă a celor trei aliați riverani la Marea Neagră menită să faciliteze siguranța navigației prin combaterea amenințărilor reprezentate de minele marine.

Structura operațională a MCM Black Sea, cu o comandă rotativă la fiecare șase luni și două activări planificate în fiecare rotație, va asigura un nivel continuu de vigilență și pregătire, contribuind și la întărirea posturii aliate de descurajare și apărare a flancului estic, transmite MApN.

Partenerii riverani ai NATO, precum și Grupurile Navale Permanente NATO și Aliații non-litorali, vor putea participa la activitățile MCM Black Sea în scopul dezvoltării cooperării în sprijinul securității Mării Negre și pentru a îmbunătăți interoperabilitatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *