Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța

Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru operaţionalizarea infrastructurii de transport feroviar din Portul Constanţa, a anunțat, astăzi, premierul Nicolae Ciucă.

”Am identificat banii necesari și, astfel, prin hotărârea de astăzi, vom aloca 200 de milioane de lei pentru a putea să operaționalizăm ceea ce ani buni de zile a fost blocat de vagoanele care au zăcut efectiv pe liniile din interiorul infrastructurii feroviare din Portul Constanța, și, prin această măsură, vom continua să asigurăm ritm și capacitate tuturor activităților de transport din port, a spus prim ministrul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat la rândul său că banii pentru  reabilitarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța provind din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Suma va fi folosită pentru:
– finanțarea integrală a lucrărilor pe 35 de linii care vor fi eliberate în perioada imediat următoare;
– asigurarea bugetului pentru demararea licitațiilor și pentru contractarea lucrărilor pentru celelalte linii aflate în port;
– plata lucrărilor executate în primele luni după contractare.
Programul de reabilitare are ca scop:
– facilitarea preluării fluxurilor de marfă suplimentare inclusiv a celor provenite din zona de conflict;
– dezvoltarea transportului multimodal, și implicit a activității Portului Constanța, cu efecte imediate pentru susținerea economiei.

Aproximativ 700 de vagoane care blochează de ani de zile liniile de cale ferată din Portul Constanța.

Acestea vor fi degajate pentru operaţionalizare a activităţii de transport mărfuri.

Portul Constanța a devenit cel mai important port la Marea Neagră, iar infrastructura acestuia trebuie pusă la punct urgent, a spus ministrul.

Ca urmare a conflictului din Ucraina, fluxul de mărfuri transportate crește constant și în aceste condiții este necesar să valorificăm inclusiv întregul potențial feroviar al portului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.