sâmbătă, ianuarie 18, 2020
Acasă > Social > Guvernul anunță majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019

Guvernul anunță majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019

Guvernul a stabilit creșterea salariului minim brut diferențiat, de la 1 ianuarie 2019.

Executivul a aprobat Hotărârea prin care salariul minim brut crește la 2.080 de lei, iar pentru angajații pe funcții pentru care sunt necesare studii superioare și care au cel puțin un an vechime, salariul minim brut crește la 2.350 de lei.

”În Programul de Guvernare este menționat salariul minim diferențiat doar pe criteriul studii superioare. În urma discuțiilor purtate în ultimele luni cu partenerii sociali, la cererea Sindicatelor, în proiect a fost introdusă și categoria persoanelor cu cel puțin 15 ani vechime. Patronatele nu au fost, însă, de acord, în special cele din industria textilă, care ne-au atras atenția că o astfel de măsură i-ar putea împinge către faliment, astfel că, până la urmă, s-a renunțat, momentan, la ea”, precizează ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Documentul prevede, de asemenea, că toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.900 lei la 2.080 lei reprezintă o creștere de 9,47%, iar pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superior și o vechime în muncă de cel puțin un an, majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei reprezintă o creștere de 23,68%.

Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei în câștigul salarial mediu brut de 4.657 lei, prognozat pentru anul 2019 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este de 44,66 %.

Sursa: Comunicat Ministerul Muncii

One thought on “Guvernul anunță majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019

  1. Pfff, ăștia vor mai mulți bani la buget… Lăsați brutul așa și micșorați cota aia exorbitantă de aproape 42% care pleacă la stat. Nu vine guvernul cu mine la muncă 8 ore pe zi! Jepcarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *