marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Politica > Guvernul condamnă ferm atacul terorist din Afganistan. Un român a murit

Guvernul condamnă ferm atacul terorist din Afganistan. Un român a murit

Premierul Viorica Dăncilă condamnă atacul terorist din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a ţării noastre de la Kabul a murit, iar un altul a fost rănit.

“Acest act de o cumplită cruzime în care au fost ucişi mai mulţi cetăţeni străini şi peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea şi nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaţionali, în lupta împotriva terorismului. Transmit condoleanţe familiei cetăţeanului român care şi-a pierdut viaţa în urma acestui atac, precum şi tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniţi le doresc multă sănătate şi putere pentru a se recupera cât mai rapid. Guvernul României îşi reafirmă sprijinul pentru acţiunile de instaurare a păcii şi stabilităţii durabile în Afganistan”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Și preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României mort în urma atacului terorist comis la Kabul.

“Condamn cu fermitate atacul terorist laş care, din păcate, a pus capăt vieţii unui cetăţean român şi a rănit grav un alt cetăţean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanţe familiei îndoliate şi urez însănătoşire grabnică cetăţeanului român rănit în acelaşi atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internaţional”, a spus șeful statului.

Românul care a murit, dându-şi viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice, a declarat ministrul de Externe, Ramona Mănescu.

Atacul terorist a avut loc în noaptea de luni spre marţi, la Kabul.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Atacul, revendicat de talibani, a avut loc în centrul capitalei afgane Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani.

O maşină-capcană a explodat într-o  tabără care găzduieşte contractori străini şi organizaţii non-guvernamentale.

16 oameni au murit, iar alți peste 100 au fost răniți.

Cel puţin 400 de cetăţeni străini au fost salvaţi şi transferaţi într-un loc sigur de poliţia afgan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *