Guvernul menţine plafoanele pentru plățile cash

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi.

Ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar va fi revizuită în acest sens.

“Așa cum am promis, astăzi revizuim și ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maximum 50.000 lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 lei pe zi.

Chiar dacă principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu marii antreprenori, dar și cu familiile care au microîntreprinderi.

Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar.

În egală măsură, însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani, nu putem avea un sistem de pensii, de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant şi autostrăzi, așa cum ne dorim.

De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetele cu sume imense. Și eu m-am întâlnit zilele trecute şi recomand şi conducerii Ministerului de Finanțe să aibă întâlnire cu conducerea unei companii românești devenită lider mondial  în automatizarea software. Iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *