Guvernul nu a decis plafonarea indemnizației pentru mame. Urmează consultări pe acest subiect

  •  
  •  
  •  
  •  

Indemnizația pentru mame a născut ample controverse după ce Ministerul Muncii a anunțat că urmează să fie stabilit un plafon maxim,  între 5.000 și 10.000 de lei.

Ministrul Lia Olguța Vasilescu a declarat, ieri, că valoarea pe care o susține este 8.000 de lei.

La scurt timp după afirmațiile sale, președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat însă că nu susține plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor.

„Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea, şi nu numai, şi impozitul pe venit”, a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă “susține plafonarea totuși, ca principiu”, liderul PSD a răspuns că NU.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că Executivul nu a luat o decizie privind plafonarea indemnizației pentru mame între 5.000 și 10.000 de lei.

Primul ministru a menționat că va exista o consultare cu privire la această posibilitate.

De asemenea, Sorin Grindeanu a arătat că în prezent, 97% din indemnizații sunt sub 5.000 de lei.

Până în vara anului trecut, indemnizația pentru mame a fost plafonată la un nivel maxim de 3.400 de lei, însă în luna iulie această limită a fost eliminată.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului este în prezent în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Valoarea ei nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (indemnizaţia minimă este de 1.235 de lei).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *