Acasă > Sanatate > Guvernul României: Cardul de sănătate, operațional de la 1 februarie 2015

Guvernul României: Cardul de sănătate, operațional de la 1 februarie 2015

Cardul național de asigurări sociale de sănătate va deveni operațional începând cu 1 februarie 2015 și va putea fi utilizat de către asigurați la medicii de familie, în spitale și în farmacii, precum și de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.

Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie și 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând că începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre care modifică normele de aplicare privind cardul național de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală se acordă în condițiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul național de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1.02.2015 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuției ulterior acestei date și, ca urmare, nu li s-a emis încă un card național de sănătate, vor face dovada calității de asigurat în baza unei adeverințe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate. Această adeverință este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință primirea cardului național, vor depune o declarație pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență, însoțită de cardul național, în situația în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență.

Cardurile naționale de sănătate nedistribuite și predate de către operatorul de servicii poștale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraților de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidență asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *