HIV-ul, spaima adolescenților

Un tânăr de 30 de ani din Năvodari, suspect că ar fi infectat cu virusul HIV a creat zarvă printre adolescenții din oraș. Bărbatul se pare că ar fi întreținut raporturi sexuale cu un băiat de liceu care la rândul său a avut relații și cu fete. Bărbatul de 30 de ani se pare că ar fi aflat de curând că este bolnav , la un centru de transfuzii , după ce a încercat să doneze sânge.

Tânărul de 30 de ani a creat panică in Năvodari după ce ar fi declarat în presă că este purtător al virusului HIV și a întreținut raporturi sexuale neprotejate cu un adolescent bisexual, care la rândul său a avut mai multe iubite. Cei doi băieți se pare că ar fi avut o relație amoroasă timp de patru luni fără să știe că unul dintre ei ar avea o problemă de sănătate.  După despărțirea de partener,  bărbatul de 30 de ani a efectuat analize medicale și ar fi aflat că a contactat virusul.

“Băiatul meu a avut niște probleme și s-a dus să facă niște analize. Atunci a descoperit că are HIV. Dacă o fi și drogat, o fi având și alte probleme, nu știu”, ne-a spus mama bărbatului.

Bărbatul se pare că ar fi efectuat analizele în luna octombrie și a fost inclus într-un program de tratament la un spital ce nu aparține de Constanța, existând bănuială că ar fi primit asistență medicală în București.

„În raportarea din ultima lună al Centrului de Transfuzii nu apare că ar fi avut vreun caz pozitiv. Dacă el s-a prezentat la Matei Balș, atunci a fost luat în evidență acolo. El își poate alege unitatea sanitară la care să i se dea asistență medicală. Noi i-am anunțat pe cei care doresc să se testeze, să vină să se testeze. Rămâne de văzut dacă persoanele care vor veni să se testeze vor declara sau nu dacă au fost în legătură cu acest caz sau se testează din proprie inițiativă”, ne-a declarat doctor Mihaela Dinisov, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța.

Fostul iubit al suspectului de HIV, se pare că ar fi elev în a XII a la Liceul Lazăr Edeleanu și ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe tinere. Reprezentanții instituției de învățământ au început acțiuni de promovare a sănătății printre elevi astfel încât aceștia să se protejeze sau să își verifice starea de sănătate efectuând analize.

„Trecem pe la toate clasele împreună cu doamna doctor ca să informăm elevii, urmând ca în zilele următoare să obținem și alte elemente venite pe diverse căi, de la elevi, dacă există, dacă se confirmă astfel de situații, pentru ca să avem și noi o informație minimală pentru a putea să luăm măsurile necesare”, ne-a spus profesor Constantin Pătrană, directorul liceului Lazăr Edeleanu, din Năvodari.

Cadrele didactice, nu consideră normal ca numele liceului să se asocieze cu activitățile deviante pe care unii dintre elevi le întreprind în timpul liber.

„De fiecare dată, în proiectele educaționale pe care noi le facem pe acest subiect, al protecției în cazul în care își încep viața sexuală, sunt explicate aceste lucruri în liceu. Dar, dacă ei nu sunt receptivi, este strict problema lor. Și ceea ce fac în afara școlii, în timpul lor liber, pentru că am înțeles că tot ceea ce s-a întâmplat a avut loc în timpul vacanței de vară, este strict problema lor, sunt responsabili, pentru că mulți dintre ei sunt majori”, a precizat Roxana Filip, profesor de Limba și Literatura Română în cadrul Liceului Lazăr Edeleanu.

Oamenii legii au deschis un dosar de cercetare deși bărbatul de 30 de ani a declarat în presă faptul că ar fi infectat cu HIV tocmai pentru ca partenerii sexuali pe care i-a avut să se testeze și să evite răspândirea virusului.

„Polițiștii din Năvodari s-au autosesizat, efectuând cercetări sub coordonarea procurorului de caz, în vederea stabilirii veridicității informațiilor apărute în mass-media, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale corespunzătoare. Se cercetează fapta de transmitere a sindromului imunodeficienței dobândite”, ne-a declarat agent principal Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Identitatea pacienților care sunt infectați cu virusul HIV este protejată. Orice persoană dorește să se testeze pentru HIV sau alte infecții trebuie să știe că analizele sunt voluntare și confidențiale.

Redactor: Ana-Maria Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *