sâmbătă, mai 25, 2019
Acasă > Credinta > Hram la Dervent

Hram la Dervent

Duminică, 14 septembrie, începând cu ora 8.00, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ungariei, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, aşezământ monahal care are şi hramul Înălţarea Sfintei Cruci.

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent – una mare şi trei mai mici – după cum spune tradiţia, crescute din pământ, în prezent se mai află două: cea mare, cu puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane. (sursa: www.dervent.ro)

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos şi evocă două evenimente deosebite din istoria ei. Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci (pe Golgota), în secolul al IV-lea, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare şi înălţarea sa solemnă în faţa poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335. Cel de-al doilea este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la poporul persan, în anul 629, şi depunerea lui în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Înălţarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece ne aminteşte de patimile şi moartea Mântuitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.