UPDATE: Î.P.S. Teodosie, urmărit penal de DNA București (comunicat oficial)

  •  
  •  
  •  
  •  

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie Snagoveanul se află la București, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Se pare că înaltul prelat este audiat într-un dosar de corupţie. Nu se cunoaşte deocamdată calitatea în care a fost chemat, de martor ori de suspect în dosar.

Potrivit România TV, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie într-un dosar mai vechi, în care acesta era acuzat de luare de mită după ce ar fi încercat să ajute un tânăr să devină preot.

În 2009, IPS Teodosie a fost cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Anchetatorii s-au autosesizat, atunci, în urma unui articol din presă în care jurnaliştii relatau că i-au dat bani şi cadouri Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe un tânăr să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul “România Liberă”, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Sursă: ziuadeconstanta.ro/ romaniatv.net

Update ora 12:30

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost vineri la DNA pentru a i se comunica că este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit unor surse judiciare, înaltul ierarh este acuzat de luare de mită și instigare la fals intelectual, într-un dosar în care a fost infirmată soluția de scoatere de sub urmărire penală dată, în 2011, de DNA.

Arhiepiscopul ar fi cerut bani și alte bunuri pentru a ajuta o persoană să ajungă preot.

La ieșirea din sediul DNA, arhiepiscopul Tomisului a declarat că a fost chemat într-un dosar mai vechi, confirmând că este vorba de o cauză din 2009.

“Pentru niște lucruri care au fost mai demult. (…) Noua conducere a DNA a reluat procedura, a redeschis. (…) Nu am primit nicio interdicție”, a afirmat ierarhul.

Avocatul său, Maria Vasii, a precizat, în legătură cu începerea urmăriri penale față de clientul său, că au existat lucrări noi care nu au fost evaluate de către procurori.

Ea a susținut că în convorbirile aflate la dosar nu era absolut nimic infracțional și ca atare nici nu puteau să stea la baza redeschiderii urmăririi penale. Potrivit avocatei, la vremea respectivă s-a decis scoaterea de sub urmărire penală.

“Vă garantez că nu există nimic nou și nimic serios în această acuzație. (…) În acele transcrieri este de fapt proba deplină în apărare pentru că acele convorbiri arată că ÎPS nu a săvârșit nicio infracțiune, sunt doar redări ale acestor convorbiri făcute rezumativ. În aceste precizări rezumative avem o altă stare de fapt decât cea care a fost relatată în declarația scrisă a denunțătorului”, a menționat Vasii.

Sursă update: agerpres.ro

Update ora 13:30

Comunicat DNA

12 septembrie 2014
Nr. 1284/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

PETRESCU TEODOSIE, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual
CHIRILUŢĂ BOGDAN FLORIN, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.
Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică.

La data de 12 septembrie 2014, persoanelor sus menţionate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de o altă persoană, despre care, raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *