Icoana Maicii Domnului va fi adusă la Constanța

  •  
  •  
  •  
  •  

În prima decadă a lunii februarie, biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța își cinstește hramul. Ca în fiecare an, preoții parohiei, coordonați de părintele paroh Ciprian Stanca, se preocupă pentru a împodobi spiritual evenimentul, întrucât participă nu doar enoriașii, ci și foarte mulți constănțeni. Încă de luni, 1 februarie, ora 18.00, va fi adusă, pentru prima dată în Constanța, o icoană veche de peste 200 de ani.

Este vorba despre icoana Maicii Domnului „apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei”, adusă de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hârbovăț (Republica Moldova), de o delegație condusă de părintele stareț, arhimandritul Spiridon Marin. Credincioșii constănțeni vor putea cinsti această icoană a Maicii Domnului până în data de 15 februarie. Evenimentul va avea loc luni, 1 februarie, începând cu ora 18.00, la biserica de pe bulevardul Tomis, cartier Boema.

Mănăstirea Hârbovăţului deține icoana din secolul al XVIII-lea, pe când stareţ era egumenul Pahomie. Icoana, păstrată cu sfințenie generații de-a rândul în familia colonelului rus Nicolae Alexei Albaduev, a fost dăruită mănăstirii în urma unei tragice întâmplări. După ce colonelul s-a spovedit părintelui Pahomie, în decembrie 1790, a plecat spre casă cu un cal tânăr și neînvățat, care l-a trântit și l-a omorât. Până în anul 1812, mănăstirea a fost reconstruită de trei ori, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe lemn de tei.

Sursa: radioconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *