Acasă > Externe > Igor Dodon: 2018 va fi ”Anul Ștefan cel Mare” în Republica Moldova

Igor Dodon: 2018 va fi ”Anul Ștefan cel Mare” în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va declara prin decret prezidențial 2018 drept “Anul Ștefan cel Mare”.

Liderul de la Chișinău a participat la o conferinţă de presă, organizată la reşedinţa de stat de la Holercani, de pe malul Nistrului.

Agora.md.  notează că Dodon a sugerat că decizia sa ar urmări să contracareze planurile promotorilor unionismului care se pregătesc să marcheze anul viitor 100 de ani de la reunirea Basarabiei cu România.

Portalul amintește că doctrina promovată de actualul președinte moldovean este centrată pe personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare, prezentat ca “domnitor moldovean”, încercând să demonstreze că moldovenii sunt un popor diferit de cel român.

Totodată, Igor Dodon a reafirmat că o prioritate a sa o reprezintă introducerea Istoriei Moldovei în locul Istoriei românilor și interzicerea unionismului.

Legat de faptul că unioniştii de pe ambele maluri ale Prutului se pregătesc intens pentru anul 2018, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia, președintele moldovean a susținut că în 27 martie 1918 România ar fi „ocupat cu forța acest teritoriu”.

El a adăugat că ar dori să interzică prin lege unionismul, iar persoanele care susțin unirea cu România să fie trase la răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *