Impozitele care vor crește în 2016

  •  
  •  
  •  
  •  

Anul 2016 începe cu reduceri de prețuri la produse și servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri la 9% și chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%,dar aduce și scumpiri la polițele RCA și la impozitele pe locuințe și terenuri, informează postul Romania TV.

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul viitor vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea prețurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral. Totodată, taxa va scădea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea.

O cotă de TVA de 9% se aplică anul următor și pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante și catering și furnizarea de apă. Astfel, diminuarea taxei pe valoare adăugată va pune presiune pe prețuri și în prima parte a anului următor, după ce în 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflația în teritoriu negativ.

Banca Națională estimează că rata anuală a inflației va înregistra valori negative până în mai 2016, urmând să revină în teritoriu pozitiv, astfel ca la finalul anului viitor să se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul țintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

TVA mai mică ar putea antrena și o reducere a prețurilor la benzină și motorină de la începutul anului următor, însă ulterior acestea depind de evoluția cotației petrolului pe piețele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza. Cea de a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017. Taxele și accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din prețul carburanților.

Cursul de schimb în funcție de care ar urma să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014 și în acest an, de 4,7380 lei/euro, legislația prevăzând și o ajustare a acestuia cu rata inflatiei. Cum inflatia a fost negativa, Ministerul Finantelor a anuntat ca va mentine pentru anul urmator acelasi nivel al cursul.

In randul produselor accizabile se regasesc in prezent benzina, motorina, energia electrica, gazul natural, dar si produse precum alcoolul si tigarile, cafeaua, unele bijuterii, confectii din blanuri si iahturi. Noul Cod Fiscal elimina acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blanurile si iahturile, in timp ce pentru bauturile alcoolice acciza coboara cu aproximativ 30%.

Acciza pentru carburanti si energia electrica ramne la acelasi nivel, dar cea pentru tigarete va creste, iar in cazul tigarilor electronice va fi introdusa. De asemenea, energia electrica se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel ca pretul electricitatii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare.

Si pretul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plati cu 5%-6% mai putin, in timp ce pentru consumatorii casnici evolutia depinde de calendarul de liberalizare a preturilor.

O modificare importanta din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizeaza impozitul pe dividende, care va scadea de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente acestui an, urmand ca din 2017 sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Pentru microintreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, si s-a introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3%, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca si pentru o distribuire mai echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu salariati si cele fara.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati, de la 3% cota generala de impozitare a veniturilor pe aceasta categorie de firme.

In privinta impozitului pe profit, cota generala ramane cea de 16%, modificari fiind inregistrate punctual la bunurile pentru care se acorda facilitatea profitului reinvestit, precum si pentru unele cheltuieli deductibile. Pe de alta parte, pentru anul urmator sunt prevazute si scumpiri sau cresteri de taxe, cea mai importanta referindu-se la impozitarea proprietatilor.

In acest sens, autoritatile locale vor avea mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice. De exemplu, impozitul datorat in 2015 pentru un apartament detinut de o persoana fizica a fost de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei, respectiv pentru locuit, pentru activitati economice sau mixt.

Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval.

In cazul in care in locuinta isi desfasoara activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea in activitati economice a locuintei aduce o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. Cresterea impozitului in acest interval este conditionata de o reevaluare a locuintei in ultimii cinci ani. Daca aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabila.

Noul Cod Fiscal a introdus si cresteri ale valorilor necesare pentru stabilirea bazei impozabile in cazul acestor constructii.

Daca o constructie este folosita atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice, impozitarea se realizeaza diferentiat, in functie de suprafata destinata fiecarui scop. In astfel de cazuri, proprietarii de locuinte trebuie sa depuna la autoritatea locala o declaratie speciala pana la finele lunii februarie.

Societatile care detin in proprietate constructii trebuie sa depuna, de asemenea, o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

Pe langa impozitele pentru locuinte, autoritatile locale au in 2016 si posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite.

Noul Cod Fiscal introduce obligatii suplimentare si pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contributia individuala pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar daca sunt si salariate la un angajator. Totodata, daca PFA vrea sa beneficieze de pensia intreaga, trebuie sa achite si contributia care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate. In Codul Fiscal aplicat pana la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligatii, daca era si salariata.

Totodata, romanii vor plati mai mult anul viitor pentru asigurarile auto obligatorii, in principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel national in cursul lunii decembrie si au cerut autoritatilor sa intervina pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au sustinut ca pretul politelor RCA ar fi putut creste cu pana la 400%.

Pentru a tempera aceste majorari, reprezentantii transportatorilor, ai companiilor de asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara au incheiat, la finele lunii, un protocol care limiteaza cresterea RCA la 50% fata de nivelul din iunie anul acesta, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *