În ce condiţii beneficiezi gratuit de lapte praf pentru bebeluşi

Copiii mai mici de un an care nu primesc lapte matern au posibilitatea de a beneficia gratuit de lapte praf. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa informează că laptele praf formulă pentru sugari se acordă fără niciun cost, doar pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie. Distribuţia gratuită a laptelui praf se face numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu primesc lapte matern şi se încadrează în anumite criterii.
Autorităţile au decis să distribuie lapte praf mamelor care prezintă contraindicaţii ale alăptării din cauza unor afecţiuni grave precum TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie (extenuarea organismului în urma bolilor cronice), septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie sau scleroză în plăci. Laptele praf se acordă fără niciun ban şi mamelor care suferă de insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză sau sunt infectate cu HIV.
Medicii de familie pot oferi gratuit laptele şi mămicilor care urmează tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, dar şi celor care consumă droguri sau suferă de dependenţă de alcool şi tutun, pentru a preveni eventualele intoxicaţii ale copilului.
Potrivit DJSP Constanţa, laptele praf se distribuie bebeluşilor care nu au recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă, sugarilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni care cresc în greutate cu mai puţin de 500 grame / lună, celor cu vârsta mai mare de 8 luni care iau în greutate mai puţin de 250 grame / lună şi copiilor adoptaţi sau aflaţi în familie de plasament.

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *