miercuri, 23 septembrie 2020
Acasă > Ultima ora > În fiecare an, în ţara noastră, 1900 de copii mor înainte să împlinească vârsta de un an

În fiecare an, în ţara noastră, 1900 de copii mor înainte să împlinească vârsta de un an

La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. În România, la fiecare 5 ore, un copil cu vârsta de până la un an trece în nefiinţă, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.

Carmen Faliboga, preşedinte organizaţia Salvaţi Copiii, filiala Constanţa, a declarat că “în anul 2011, în România, cantitativ, 1900 de bebeluşi nu am reuşit să-i salvăm. Este trist dar este adevărat şi trebuie să conştientizăm că suntem datori, ca şi naţie să facem ceva, să implementăm un proiect, astfel încât să ne salvăm copiii”.

În Constanţa, organizaţia Salvaţi Copiii doreşte să tragă un semnal de alarmă. În perioada 8-9 decembrie, voluntarii vor împărţi flyere cu informaţii privind nivelul mortalităţii infantile. Constănţenii care vor dori să ajute centrele de maternitate, pentru a îmbunătăţi echipamentele medicale, vor putea cumpăra cele 200 de body-uri pentru bebeluşi, la preţul de 50 de lei fiecare. Evenimentul se va desfăşura în incinta unui mall din municipiu.

Carmen Faliboga, preşedinte organizaţia Salvaţi Copiii, filiala Constanţa, a declarat că “pentru o donaţie de 50 de lei, realizată de unul sau mai mulţi donatori, o hăinuţa va fi dată la o parte de pe stativul în care vor fi prezentate, şi în felul acesta simbolic metaforic, putem participa cu toţi ca să salvăm o viaţă, să salvăm un bebeluş”.

În sprijinul organizaţiei vine şi Spitalul Judeţean Constanţa.

Dan Căpăţână, manager SCJU, a declarat că “această zonă a copiilor este o zonă foarte sensibilă şi pentru mine reprezintă o prioritate pentru că până la urmă copiii sunt viitorul nostru. Ei vor rămâne după noi, indiferent ce se va întâmpla, indiferent ce frământări sociale sau ce gândim noi cum va fi peste 30 de ani.”

La nivelul judeţului Constanţa, numărul copiilor care s-au născut prematur este îngrijorător. În momentul de faţă, în secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean există patru bebeluşi născuţi cu o greutate mai mică de 300 de grame.

Dr. Livia Frăţiman, şef secţie neonatologie SCJU, a declarat că “la 30 octombrie 2012, faţă de 30 octombrie 2011, numărul de copii născuţi prematur în maternitatea Constanţa a crescut de la 11% la 22% , ceea ce înseamnă că s-a dublat.”

Specialiştii spun că principalele cauze ale mortalităţii infantile ţin de educaţie şi de nivelul material al familiilor, urmate de lipsa controalelor medicale din timpul sarcinii şi de imposibilitatea familiilor de a asigura îngrijirea gravidei astfel încât să nu se ajungă la naşterea prematură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *