În prag de an școlar, la Iași sunt școli fără autorizație sanitară

  •  
  •  
  •  
  •  

Şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, clădiri care au nevoie de reparaţii capitale, clase fără elevi şi şcoli fără profesori. Este raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi cu doar două săptămâni înainte de prima zi de şcoală.

93,4% dintre clădirile şcolilor şi liceelor din Iaşi au autorizaţie sanitară de funcţionare. Statistică pare a demonstra că nu sunt probleme în reţeaua învăţământului preuniversitar. Realitatea e însă altă.

“În jur de 90 la sută din şcolile centrale care au personalitate juridică şi în care se desfăşoară activitate importantă au autorizaţia sanitară de funcţionare. Dacă ne raportăm însă la numărul de clădiri pentru că în fiecare scoală cu fiecare personalitate juridică, mai ales în rural, există încă alte trei, patru clădiri pe lângă cea principală unde, evident mai sunt lucuri de făcut , de îmbunătăţit, ne dăm seama că e nevoie încă de investiţii în resursa materială, de reparaţii capitale, de reabilitări ale grupurilor sanitare”, a declarat inspectorul general şcolar, Camelia Gavrilă.

Cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar nu au fost rezolvate toate problemele legate de planul de şcolarizare.

“În privinţa planului de şcolarizare, acesta este realizat într-o proporţie semnificativă. Sunt în jur de 25 de clase care la acest moment nu sunt completate dar sunt în aşteptare elevii corijenţi care au terminat şi sunt nişte etape ale admiterii care se vor derula în perioada următoare. Estimăm că încă zece clase se vor completă. Probabil, că va fi un deficit de 10/12 clase”, a declarat inspectorul general şcolar, Camelia Gavrilă.

O altă problemă încă nerezolvată este aceea a lipsei cadrelor didactice din şcoli. În Iași, la acest moment există 520 de locuri libere care vor fi date suplinitorilor în funcţie de notele la concurs. Conducerea Inspectoratului Şcolar spera să acopere locurile cu profesori care au obţinut cel puţin nota 5 la examenele de intrare în sistem. Puncte fierbinţi sunt Dagâţa, Mădârjac, Sireţel Focuri, comune în care profesorii refuza să predea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *