miercuri, ianuarie 29, 2020
Acasă > Sanatate > În România, hepatita C este sinonimă cu luni întregi de aşteptare pentru tratament gratuit

În România, hepatita C este sinonimă cu luni întregi de aşteptare pentru tratament gratuit

În România, aproximativ 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita C primesc tratament compensat cu Interferon. Pentru atâţia ajung banii. Ceilalţi bolnavi, care ar avea nevoie ca de aer de acest medicament, sunt lăsaţi de izbelişte. Autorităţile nici măcar nu ştiu câţi români au de fapt nevoie de Interferonul salvator.

GABRIEL COLŢAN, medic primar Institutul Matei Balş, a declarat că  “există un program naţional de terapie care ţine cont de normele internaţionale, de standardele internaţionale, de terapie,  dar trebuie să recunoaştem că şi dacă îndeplinesc aceste criterii de intrare în tratament, puţini pacienţi îl primesc.” 

Deşi autorităţile anunţau luna trecută că au eliminat listele de aşteptare pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de hepatită, realitatea este alta. Dosarele se strâng la casele judeţene de asigurări de sănătate, care însă n-au bani să le aprobe.

MARINELA DEBU, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Hepatită, spune că  “la Iaşi sunt în jur de 400, la Galaţi sunt în jur de 300 şi în restul sunt răsfirate, mai puţine. Acolo ni se spune tot timpul nu sunt fonduri.”

Grav este şi că tratamentul oferit gratuit de stat nu dă rezultate pentru toţi pacienţii. Unii au nevoie de medicamente de generaţie nouă, care nici măcar nu sunt pe lista compensatelor.

CEZAR IRIMIA, preşedinte Asociaţia Pacienţilor Cronici, a declarat că “toate ţările din Uniunea Europeană au inclus noile terapii pe  listele de compensare şi de gratuitate. Deci, România este singura ţară care nu a făcut acest lucru. Noi mai aşteptăm să mai moară dintre pacienţii noştri.”

Peste un milion de români sunt bolnavi de hepatită B şi C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *