joi, 13 august 2020
Acasă > Social > În timp ce unii fac risipă de mâncare, foametea ucide anual peste 6 milioane de oameni săraci

În timp ce unii fac risipă de mâncare, foametea ucide anual peste 6 milioane de oameni săraci

Europa este continentul în care se aruncă cea mai multă mâncare: peste 100 de kg anual pe cap de locuitor. Potrivit Biroului European de Statistică, România se află pe locul opt în topul statelor europene care fac risipă de alimente.

Legumele, mezelurile şi fructele sunt cele mai des aruncate la coşul de gunoi. Una dintre cauze ar putea fi şi condiţiile nefavorabile de depozitare. În timp ce unii români risipesc mâncarea, uneori neatinsă, alţii se calcă în picioare la cozi interminabile, unde aşteaptă să primească ajutoare de la autorităţi.

De cele mai multe ori, cumpărăm mai mult decât avem nevoie, asta pentru că românilor le place să meargă la shopping, dar și pentru că există temeri din perioada comunistă cînd totul se cumpăra pe cartelă. De exemplu, pentru o persoană cu un venit mediu, mai mult de jumătate din salariu este cheltuit pe alimente.

Perioada promoţiilor este preferata românilor, care cumpără haotic, până nu mai încape nimic în coş, chiar dacă nu au nevoie de cele mai multe dintre produse. Inevitabil, pentru că nu au fost consumate, acestea expiră şi ajung la gunoi.

Uniunea Europeană vrea să declare 2014, anul împotriva risipei de mâncare. Franţa, Germania, Italia şi Belgia au iniţiat campanii de informare a publicului pentru combaterea acestui fenomen. Astfel, Germania a reuşit să reducă deja cu 40% cantitatea de mâncare aruncată. Românii nu se gândesc însă că nu există sac fără fund, iar consumul iraţional se poate întoarce împotriva noastră. Specialiștii ne sfătuiesc ca înainte de a merge la cumpărături să nu plecam niciodată cu stomacul gol şi să avem de acasă o listă cu produsele necesare. În acest fel vom evita cumpărăturile în exces şi totodată  risipa la care ne facem cu toţii părtaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *