sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > În urma perchezițiilor, rafinăria Lukoil a tras obloanele pentru 24 de ore

În urma perchezițiilor, rafinăria Lukoil a tras obloanele pentru 24 de ore

Rafinăria Lukoil Ploieşti pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat joi percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro şi-a întrerupt vineri activitatea, anunţa Agerpres. Potrivit unor surse din interiorul rafinăriei, procesul de oprire a instalaţiilor a început vineri după-amiaza şi durează 24 de ore până când acesta va fi finalizat.

Dana Danulescu, specialist principal relaţii publice în cadrul Grupului Lukoil, a declarat pentru Agerpres ca reprezentanţii companiei nu doresc să comenteze această informaţie.

“Nu confirm, nu infirm, nu comentam. Nu dorim să comentăm”, a spus sursa citată.

Conform unui comunicat remis vineri, în jurul prânzului, de Lukoil, anchetatorilor li s-au pus la dispoziţie “documente financiare şi resurse informaţionale electronice ale rafinăriei”, fără ca la adresa companiilor din cadrul grupului şi a angajaţilor să fie înaintate învinuiri.

“La adresa companiilor Grupului LUKOIL şi angajaţilor acestora nu au fost înaintate învinuiri. Procesul de producţie în cadrul Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti nu s-a oprit, iar în momentul de faţă acest proces continua în regim normal”, se arată în documentul citat.

Anterior, angajaţi ai rafinăriei au declarat pentru Europa FM că mai multe instalaţii de la Petrotel Lukoil din Ploieşti au fost oprite, vineri, în jurul orei 16.00. Conducerea rafinăriei a dat însă asigurări că activitatea decurge normal.

Potrivit postului de radio citat, angajaţii au susţinut că, deşi au venit vineri la serviciu, mulţi dintre ei nu au desfăşurat activitatea zilnică obişnuită.

Cu toate acestea, conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti a dat asigurări prin intermediul unui comunicat că activitatea companiei nu este afectată de anchetă autorităţilor romane.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) a efectuat joi mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil într-un dosar-mamut de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro din spălare de bani.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifrauda şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

În urma percheziţiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului în saci şi cutii.

Rafinăria Petrotel din Ploieşti este parte a gigantului petrolier rus Lukoil. Rafinăria a fost preluată de compania Lukoil în 1998. Grupul Lukoil mai deţine în România o reţea de aproximativ 300 de benzinării, acoperind circa 20% din piaţa carburanţilor din România.

Sursă: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *