Acasă > Ultima ora > Incendiu de proporții la Suceava. Seminarul teologic și birourile Arhiepiscopiei s-au făcut scrum

Incendiu de proporții la Suceava. Seminarul teologic și birourile Arhiepiscopiei s-au făcut scrum

Joi dimineață, la ora 8:44, pompierii militari suceveni au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu violent care a cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox ‘Mitropolit Dosoftei’, din apropierea așezământului monahal ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’.

La fața locului s-au deplasat echipaje de la Detașamentul de pompieri Suceava și Grupa operativă a inspectoratului, sub conducerea inspectorului șef, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea forțelor de intervenție, astfel încât au fost aduse echipaje și autospeciale de la subunitățile din Fălticeni, Rădăuți, Solca, Gura Humorului, dar și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Nicolae Iorga’ al județului Botoșani. De asemenea, au intervenit și voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Suceava, Șcheia, Salcea și Bosanci și de la Serviciile Private pentru Situații de Urgență ‘Ambro’ și CET Suceava.

Pompierii au fost ajutați de jandarmi, polițiști, polițiști locali, lucrători ai E-On Gaz, E-On Electrică, ACET și ‘Diasil’ Suceava. În total, au participat la intervenție 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenți, 23 voluntari și 22 lucrători, cu 33 de autospeciale (22 de intervenție).

Incendiul a fost anunțat cu întârziere, iar materialele combustibile din componența construcției, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea seminarului (compusă din săli de curs, spații de cazare, bucătărie, sală de mese, dar și birourile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților), cu o suprafață construită de 936 de metri pătrați și suprafața desfășurată de 2.700 de metri pătrați. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătrați și un alt corp de clădiri în care se aflau o școală de muzică și depozite de cărți, pe o suprafață de 200 de metri pătrați.

Intervenția a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scăzute (între—17 și—14 grade Celsius) care a făcut imposibilă folosirea hidranților din zonă, deoarece aceștia erau înghețați, dar și din cauza blocării efective a căilor de comunicații din zonă de autoturismele parcate, care nu au putut fi dislocate. Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forțat pompierii militari să îndepărteze autospecialele până la zonele în care acestea se aflau în siguranță, cu realizarea unei protecții active și suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Mănăstirii ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’, a celorlalte anexe, dar și a locuințelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime omenești, iar pompierii militari intervin și la ora transmiterii acestor informații pentru lichidarea ultimelor focare și îndepărtarea elementelor de construcție afectate de flăcări.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

Sursă foto: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *