Incepand de astazi, certificatul de sediu social se obtine in cateva ore

Termenul in care se obtine certificatul de sediu social, necesar la inmatricularea unei societati, a fost scurtat din nou de autoritati, documentul urmand sa fie eliberat in doar cateva ore. Aceasta noua reglementare a intrat in vigoare chiar de astazi.

ANAF a publicat in Monitorul Oficial nr. 75, din 30 ianuarie 2012, Ordinul nr. 78/2012, prin care scurteaza termenul in care poate fi obtinut certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social.

Conform noilor reglementari, acest document de va obtine in mai putin de 24 de ore. Mai exact, ordinul precizeaza ca cererile de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social depuse in prima jumatate a programului de lucru se solutioneaza in aceeasi zi.

In schimb, cererile depuse in a doua jumatate a programului de lucru se solutioneaza in prima jumatate a programului de lucru din ziua imediat urmatoare.

Noile reglementari intra in vigoare in 3 zile de la data publicarii, si anume in 2 februarie 2012.

In prezent, certificatul se obtinea in maxim doua zile lucratoare, acest termen fiind tot unul de data recenta. Mai exact, termenul de doua zile lucratoare a fost aprobat in luna noiembrie, anterior acestei date termenul fiind de cinci zile lucratoare.

Cum se obtine momentan certificatul

OUG nr. 54/2010 a introdus obligatia ca, ia inmatricularea societatilor comerciale si la schimbarea sediului social, sa fie prezentate oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz.

Pentru inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta si obtinerea certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social se depune la organul fiscal competent „Cererea de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social”, direct la registratura sau prin posta, cu confirmare de primire.

Organul fiscal competent este administratia finantelor publice municipala, oraseneasca, comunala, din cadrul ANAF, in a carei raza teritoriala se afla spatiul cu destinatie de sediu social.

Aceasta cerere se depune de catre titularul dreptului de folosinta al spatiului cu destinatie de sediu social, si va fi insotita de urmatoarele documente:

  • actele doveditoare a dreptului de folosinta, cum ar fi: titlu de proprietate, contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, sau alte acte care atesta dreptul de folosinta;
  • actul de identitate al solicitantului si/sau imputernicirea, dupa caz;
  • actul care atesta numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice.

Daca cererea se depune la registratura organului fiscal, actele doveditoare ale dreptului de folosinta se prezinta in original si copie, iar daca cererea se depune prin posta, aceasta trebuie insotita de actele doveditoare a dreptului de folosinta, in copie legalizata.

Termenul de solutionare a cererii este, incepand din 2 februarie, conform noilor reglementari, de mai putin de 24 de ore.

Sursa: www.avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *