miercuri, iunie 19, 2019
Acasă > Monden > Începe Festivalul de Film de la Berlin

Începe Festivalul de Film de la Berlin

Astăzi începe ediția a 68-a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, unul din cele mai importante festivaluri de film din lume.

Berlinala aduce încă o dată în lumina reflectoarelor agresiunile sexuale din industria cinematografică.

“Rezonanţa internaţională a campaniei #MeToo (campanie de combatere a hărţuirii şi discriminărilor sexuale) a arătat cu claritate că nu este vorba despre o problemă care se limitează la Hollywood.

Berlinala se consideră un forum în care problemele pot fi dezbătute şi în care poate da un impuls. Vor fi organizate evenimente care să contribuie la o schimbare veritabilă”, a declarat directorului festivalului, Dieter Kosslick.

La Festivalul de la Berlin, România participă în Competiţie, secţiunea principală a festivalului, cu lungmetrajul „Nu mă atinge-mă”/ „Touch me not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie.

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane“, informează ICR Berlin.

Filmul “Lemonade”/ “Luna de miere”, în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama, pentru care au fost alese în total 47 de filme din 40 de ţări.

Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu, “Fotbal infinit”/ “Infinite Football”, a fost selectat între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum, în timp ce la secţiunea Generation Kplus, din care fac parte filme de lung şi scurtmetraj dedicate copiilor şi tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: “De Natura” (r. Lucile Hadzihalilovic) şi “Trois reves de jeneusse” (r. Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer).

Actriţele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14 plus cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold, “Cobain”. Pelicula este o coproducţie Olanda-Belgia-Germania. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi prezentat încă un lungmetraj – “Fortuna” (r. Germinal Roaux), coproducţie Elveţia-Belgia, din a cărui distribuţie fac parte alte două actriţe românce: Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu.

Regizorul Călin Peter Netzer este la ediţia din acest an membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut – GWFF Best First Feature Award.

În cadrul Berlinalei, ICR Berlin susţine standul românesc de la European Film Market, precum şi apariţia catalogului Romanian Films.

Premiile vor fi decernate la 24 februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *