duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Ultima ora > Incidente electorale semnalate de Centrul pentru Resurse Civice

Incidente electorale semnalate de Centrul pentru Resurse Civice

Încă de la primele ore ale dimineții observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezență neobișnuită la urne și o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către secțiile de vot. În județe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Intervenția poliției este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localitățile observate fără ca agenții constatatori să ia măsuri reale. Drept urmare, CRC, Expert Forum și Funky Citizens, bazându-se pe mărturiile și solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, cere Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenți care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în județele enumerate a unor filtre pentru a limita și descuraja turismul electoral. Reamintim faptul că fapte precum continuarea propagandei electorale și coruperea alegătorilor reprezintă infracțiuni sancționate de Codul Penal.

Au mai fost semnalate cu o frecvență notabilă cazuri în care persoane neautorizate staționează în secțiile de vot mai mult decât este necesar pentru exercitarea opțiunii de votare sau abordează și încearcă să influențeze grupuri de alegători sau situații în care reprezentanți ai autorităților locale săvârșesc acțiuni suspeceptibile a fi calificate drept  încălcări ale regulilor de funcționare a secțiilor de votare. În multe secții situația este persistentă, în pofida sesizărilor adresate biroului electoral sau Poliției.

Ca exemple, au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral. Astfel, ne-a fost adus la cunoștință de către un observator că la secția 252 din Movileni, județul Olt primarul ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul. O sesizare scrisă a fost trimisă de către observator către BEJ în acest sens. Similar, în cadrul secției de votare nr. 100 din Budeni, comună Comana, județul Giurgiu, un observator ne-a transmis că există indicii cu privire la turism electoral—mașini care aduc alegători ce votează pe listele suplimentare. Mai mult, ni s-a transmis că unul dintre membrii secției se implică în această activitate.

Observatorii acreditați de Centrul pentru Resurse Civice au observat în secțiile 143 și 144 din comună Gălbinași, județul Călărași că cetățenii care sunt înscriși pe copiile de pe listele electorale permanente votează pe listele suplimentare destinate celor care votează în afară localității de domiciliu. Tot în aceste secții ne-au fost aduse la cunoștință că alegători din mai multe localități ar fi fost aduși cu autovehicule pentru a vota în secțiile 144 și 143 (școlile nr. 1 și nr. 2) din Gălbinași. Există indicii că ar fi transportați organizat, cu aportul autorităților locale, în special al primarului.   Mai mult, am primit informații că în cadrul secției de votare nr. 218 din Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind că sunt alegători staționează în incinta secției de votare și încearcă să intimideze observatorii și votanții.

De asemenea, a fost transmisă o sesizare conform căreia la secția 140 din gara Craiova sunt aduși votanți cu autovechicule din comunele Pielești, Pleșoi, Șopot și Sărbătoarea (Dolj). Exista martori care susțin că în jurul secției de votare ar exista persoane care dirijează alegătorii.

Au mai fost raportate și alte nereguli în organizarea procesului electoral, dintre care menționăm:

ˇ         Ploiești, la Școală Gimnazială Nr. 1 ‘Radu Stanian’ din stradă Bobâlna, după începerea votului urnele nu erau sigilate. Alegătorul ne-a comunicat că a semnalat acest lucru membrilor și i s-a răspuns că aceasta este procedura, respectiv că urnele nu se sigilează până seară. Alegătorul ne-a mai transmis că s-a întâmplat același lucru la turul precedent.

ˇ         primarul din comună Gura Văii, Bacău nu îi permite unui reprezentant în biroul secției de votare accesul la lucrările biroului secției de votare. A fost sesizat BEJ care a transmis către președintele secției de votare listă în care este cuprins membrul respectiv.

ˇ         în secția de votare 90 din Voluntari se folosesc numai patru ștampile, una dintre cele cinci fiind reținute de către președintele secției de votare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *