duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Credinta > Incredibil! De zeci de ani, Constanţa adăposteşte o icoană făcătoare de minuni

Incredibil! De zeci de ani, Constanţa adăposteşte o icoană făcătoare de minuni

Cu zeci de ani în urmă, la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, a fost adusă o icoană făcătoare de minuni, Icoana Maicii Domnului. Este o adevărată comoară pentru credincioşii constănţeni căci pictura s-a păstrat în condiţii excelente. Cei cu adevărată credinţă pot aduce plecăciune în faţa icoanei oricând doresc, căci minunile nu vor întârzia să apară.

Cu toţii ştim că, mai jos de Piaţa Ovidiu, în faţa clădirii Arhiepiscopiei Tomisului se află situată Catedrala Ortodoxa Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Însă, puţini sunt cei ce ştiu că în Catedrală se ascunde o adevărată comoară: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Potrivit dr. Doina Păuleanu, icoana a fost adusă de la schitul Durău, cu mare procesiune, de Episcopul Gherontie Nicolau. Icoana aceasta a fost pictată la sfântul Munte Athos cu sute de ani în urmă şi îmbrăcată ulterior la Durău cu cheltuiala unui monah Coţariu, în metal în anul 1935, an în care a şi fost adusă la catedrala din Constanţa.
O descriere de credinţă a icoanei şi a puterii sale tămăduitoare a fost redată într-unul din documentele păstrate în Arhivele Arhiepiscopiei Tomisului. Documentul relatează că acum 1400 de ani, în muntele Athos, trăia un călugăr pictor de icoane, care s-a hotărât într-o zi să picteze chipul Maicii Domnului. Tot ce picta peste zi dispărea peste noapte, iar după ce a obosit să mai încerce, călugărul a început să ţină post timp de 40 zile. A reluat apoi încercările, dar surpriza a fost de proporţii atunci când a dat pânza jos de pe sfânta icoană: chipul Maicii Domnului era pictat în întregime, „zugrăvit de o Dumnezeiască putere, de însăşi Prea Sfânta Fecioara Maria”. Zvonul a fost răspândit şi zeci de credincioşi au venit să se închine la minunea Dumnezeiască. Tot în acelaşi document se menţionează că icoana a fost făcută cadou constănţenilor în urma unui vis al episcopului Gherontie. „Într-un oraş prea sfânt, episcopului Gherontie i s-a arătat în vis, ca de la sfânta mănăstire Durău să ia icoana Maicii Domnului şi să o ducă la sfânta catedrală din oraşul Constanţa”.
Astfel, pe peronul gării Constanţa urma să ajungă sfânta icoană. Multă lume s-a adunat în aşteptarea trenului cu pricina. În vagonul în care se afla icoana se auzeau cântări bisericeşti, căci a fost păzită şi însoţită de călugări şi oameni credincioşi. „Poporul a îngenuncheat cu lumânări aprinse în mână. Se aruncau flori… Clopotele din sfintele biserici răsunau cu o bucurie cerească”, se arată în scrierile vremii.
Astfel, icoana a fost condusă în laude şi bucurie şi a fost aşezată în pupitrul pe care se află şi astăzi în sfânta Catedrală din Constanţa.
„De fapt, este vorba despre o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată la mănăstirea Durău, având ca model icoana făcătoare de minuni Prodomiţa, aflată la schitul românesc de la Sfântul Munte Athos. Primul lucru care atestă că această icoană este într-adevăr făcătoare de minuni, este că în urma unui incendiu care a avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial, icoana a scăpat neatinsă. De asemenea, ea a mai fost salvată printr-o minune atunci când Catedrala a fost bombardată. Icoana a fost găsită în uşa bisericii, şi nu în zona altarului, puternic afectată de bombardament, acolo unde se afla de obicei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Vlad Maxim, preot slujitor la Catedrala Arhiepiscopală.
Icoana se află acum la loc de cinste în Catedrală, şi este protejată cu ajutorului unui „scut” din argint, căci pictura ei este de nepreţuit.
„În urmă cu doi ani, icoana a fost restaurată şi resfinţită de către Înalt Preasfinţitul Teodosie. De-a lungul anilor, mulţi credincioşi au sărutat icoana, însă cum oamenii sunt destul de reticenţi în a-şi pune poveştile pe tavă, nu au făcut declaraţii despre ajutorul pe care l-au primit”, a mai adăugat preotul Vlad Maxim.

Când poţi ajunge la icoană
Potrivit purtătorului de cuvânt IPS, Călin Ioan Gavrilaş, programul de vizită este gratuit pentru toţi cei care calcă pragul sfintei Catedrale.
„Oricine poate intra în sfânta Catedrală şi nu trebuie să plătească nimic. Icoana poate fi atinsă de toţi credincioşii, indiferent că au sau nu probleme”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Călin Ioan Gavrilaş.
Potrivit rânduielilor bisericeşti, icoanele făcătoare de minuni au cel mai mare efect în preajma şi în ziua cinstirii lor. Icoana care se află în Constanţa este prăznuită în fiecare an la 12 iulie, potrivit preotului Vlad Maxim. Credincioşii sunt aşteptaţi şi în acele zile, într-un număr cât mai mare.

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *