INSCOP: 31,5% dintre români declară că s-ar prezenta cu siguranță la vot pentru europarlamentare și referendumul constituțional

Un procent de 31,5% dintre români declară că se vor prezenta cu siguranță la vot pentru alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constituțional, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research și remis luni AGERPRES.

Potrivit sondajului citat, la întrebarea dacă intenționează să se prezinte la alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constituțional, 31,5% dintre respondenți spun că se vor prezenta cu siguranță la vot, 24,1% au optat pentru varianta ‘probabil da’, 20,9% au indicat opțiunea ‘încă nu m-am hotărât’, 9,1% au declarat ‘probabil nu’, 8,4% au indicat varianta ‘cu siguranță nu’ iar 6% — nu știu sau nu răspund.

Profilul celor care se vor prezenta sigur la vot arată faptul că sunt cu preponderență persoane de peste 35 de ani și mult mai puțin tineri cu vârsta între 18-34 de ani.

Profilul celor care probabil se vor prezenta la vot arată că este vorba despre persoane mai degrabă din mediul rural, fără venituri sau cu venituri mici, persoane în special din Moldova și mai puțin din Transilvania.

În ceea ce privește importanța alegerilor pentru Parlamentul European în raport cu referendumul constituțional, 44,2% dintre români consideră că cele două sunt la fel de importante. 14,3% dintre respondenți cred că referendumul pentru modificarea Constituției este mai important, în timp ce 13,2% cred că alegerile europene sunt mai importante.

Pe de altă parte, 12,3% dintre cei chestionați cred că niciunul dintre momentele electorale nu este important, în timp ce 16% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

“Teoretic, bazinul celor 31,5% care spun că vor merge sigur la vot ar putea fi completat de cei 45% care spun că probabil vor merge la vot sau încă nu s-au hotărât. În realitate, astfel de răspunsuri sunt adesea formule de refugiu care ascund un anumit conformism al populației. Cu siguranță, o parte din cei care spun că probabil vor merge sau cei care nu s-au hotărât se vor prezenta la vot, însă este greu de spus în acest moment care este ponderea lor reală. Cifra-reper cea mai importantă de prezență la vot, într-o perioadă de relativă acalmie, neafectată de atmosfera electorală, este de 31,5%, adică bazinul celor care afirmă că vor veni sigur la urne. Restul de alegători care indică răspunsuri probabile sau neclare se vor prezenta la vot mai ales în condițiile unei mobilizări intense a partidelor politice în favoarea participării electorale”, susține Remus Ștefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’, în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.