Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a prezentat bilanțul pe 2019

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa anunță că în 2019 s-a înregistrat un trend descendent al infracţionalităţii.

Serviciul Ordine Publică

La nivelul judeţului Constanţa, sesizările de natură penală au scăzut cu 0,61 % faţă de anul 2018. Pe un trend descendent se înscriu: furturile din buzunare, poşete (-21,09%), din locuinţe (-26,28%), infracţiunile care aduc atingere domiciliului şi vieţii private (-3,92%), ultrajul asupra poliţiştilor (-22,22%), infracţiunile contra patrimoniului (-7,23%), tâlhăriile (-0,33%).

Din cele 28.218 de intervenţii la evenimente, 18.564 sunt deplasări la faţa locului efectuate sub 10 minute şi 2.197 au fost de până la 15 minute.
În mediul rural, situaţia operativă arată că au fost înregistrate scăderi la următoarele tipuri de infracţiuni: infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale (-2,43%), ultrajul (-50%), infracţiunile contra patrimoniului – furturi (-6,70%), din societăţi comerciale prevăzute cu sisteme de pază (-51,85%), din curţi, anexe, gospodării (-50,71%), din locuinţe (-10,21%).

Serviciul Investigaţii Criminale

Pe linie de cercetare penală, în anul 2019 s-a constatat faptul că, la nivelul I.P.J. Constanţa, 14.000 dintre infracţiunile sesizate sunt de natură judiciară, fiind înregistrată o scădere faţă de anul 2018.

În ceea ce priveşte infracţiunile contra persoanei şi infracţiunile de mare violenţă, în anul 2019, nicio infracţiune de mare violenţă nu a rămas cu autor neidentificat.

Majoritatea infracţiunilor de mare violenţă înregistrate în anul 2019 sunt comise în urma unor conflicte spontane, în locuinţe sau dependinţe, între membrii familiei, cunoştinţe sau prieteni. Tocmai din această situaţie, acest tip de faptă este extrem de greu de prevenit.

Per ansamblu, infracţiunile sesizate contra patrimoniului înregistrează scăderi faţă de anul 2018 (-7,23%), la principalele infracţiuni care aduc atingere patrimoniului persoanei, respectiv furturile (-16,69%) şi înşelăciunea (-4,20%). Scăderi semnificative se înregistrează în cazul infracţiunilor de furt din auto (-17,14%) şi furt din locuinţă (-26,81%).

Serviciul Rutier

Pe linie rutieră, în anul 2019 se înregistrează scăderi ale numărului de accidente rutiere, atât în ceea ce priveşte cele grave, cât şi cele uşoare. Însă numărul persoanelor decedate a rămas la acelaşi nivel cu anul precedent, în condiţiile scăderii numărului persoanelor rănite grav, ceea ce denotă o menţinere a unui risc de producere a unor accidente violente, cu urmări deosebit de grave.
Printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, în anul 2019, se numără traversarea neregulamentară, alte preocupări de natură a distrage atenţia, precum şi viteza excesivă.

Activitatea de constatare a poliţiştilor rutieri s-a materializat în 618 infracţiuni constatate, 23.999 de sancţiuni contravenţionale aplicate, 1.771 de permise de conducere reţinute şi 1.614 de certificate de înmatriculare retrase.

Serviciul pentru Acţiuni Speciale

În anul 2019, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Constanţa au participat la 452 de acţiuni.

Poliţiştii din cadrul S.A.S. Constanţa au participat la razii, percheziţii domiciliare, mandate de executare, acţiuni de prindere în flagrant şi au efectuat controale tehnice de specialitate (pirotehnic), colete suspecte, dar şi negociere în situaţii de criză.

În ceea ce priveşte negocierea în situaţii de criză, la nivelul S.A.S. Constanţa au existat, în anul 2019, 3 astfel de evenimente. Negocierea a fost realizată de personalul specializat, care intervine în cazul ameninţărilor sau tentativelor de suicid şi în cazul lipsirilor de libertate în mod ilegal.

Serviciul Criminalistic

În anul precedent, criminaliştii din cadrul I.P.J. Constanţa au desfăşurat activităţi permanente de implementare, examinare, comparare a urmelor papilare ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, a fotografiilor de semnalmente şi a datelor biometrice. Pe lângă toate aceste activităţi, în anul 2019 a fost efectuat un volum ridicat de verificări în ceea ce priveşte persoanele dispărute şi cadavrele cu identitate necunoscută, astfel reuşind să fie soluţionate în timp util cauzele de cadavre descoperite pe raza judeţului (inclusiv în mare) dar şi cauzele cu minori dispăruţi.

Cu privire la activitatea de cercetare la faţa locului, în special la cazurile de mare violenţă, inclusiv prin aportul criminalistic, în anul 2019, niciun dosar penal nu a rămas nesoluţionat.

Totodată, un aport important l-a avut utilizarea câinelui de serviciu (Lebac), poreclit Bingo datorită succeselor avute, acestuia fiindu-i acordat, în 2019, premiul I de către inspectorul general al Poliţiei Române.

În anul 2019, un pas important pentru Serviciul Criminalistic a fost înfiinţarea Compartimentului de examinare IT (pentru percheziţii informatice).

Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase

Pe parcursul anului 2019, a continuat trendul descendent de reducere a numărului de deţinători de arme de foc. Astfel, s-a ajuns la un număr de 3.088 de persoane (faţă de 3.504, în 2018). Activitatea prioritară, în anul precedent, a reprezentat-o scoaterea de pe piaţă a armelor letale şi neletale, deţinute ilegal, sens în care, în această perioadă, au fost identificate şi scoase de pe piaţă 15 arme, dintre care 7 arme provenite din activităţi de contrabandă.

Au fost, totodată, desfăşurate activităţi pe linia combaterii braconajului cinegetic, a identificării activităţilor ilegale cu articole pe bază de amestecuri pirotehnice, precum şi acţiuni de verificare a persoanelor juridice care desfăşoară activităţi ilegale cu substanţe toxice din gama DDD-urilor. În acest sens, se pot menţiona indisponibilizarea, în vederea confiscării, a 3.350 de kilograme de articole pirotehnice.

Sursa: Comunicat IPJ Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *