Investiţii de 64 de milioane USD pentru Rompetrol

  • 88
  •  
  •  
  •  

Rompetrol Rafinare Constanţa, operatorul Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, anunţă investiţii de 64 de milioane de dolari în acest an, pe fondul creşterii activităţii la peste 6 milioane de tone, un nou maxim istoric.

Cea mai mare parte a investiţiilor, circa 50,5 milioane de dolari vor fi făcute la Petromidia, iar alte 8 milioane la Vega, cealaltă rafinărie pe care grupul Rompetrol KMGI o deţine în România. Din cele 50 de milioane, mai mult de jumătate din sumă vor merge către mentenanţa capitală a rafinăriei Petromidia, operaţiune prin care, se va reabilita un rezervor şi se va mări capacitatea de stocare.
În acest an, potrivit planului de afaceri al companiei, cantitatea de materii prime procesate la rafinăria Petromidia va ajunge la 6,025 milioane de tone ceea ce reprezintă un nou maxim istoric operaţional, după ce, în 2018, rafinăria de la Marea Neagră bifase un record operaţional de 5,9 milioane de tone de materii prime procesate, cu un milion peste ce bugetase. În acest an, compania a bugetat vânzări de carburanţi pe piaţa internă de 2,32 milioane de tone, în timp ce la export va livra 2,15 milioane de tone. Capacitatea de rafinare la Petromidia a crescut de la 3,8 milioane de tone, acum şase ani, la aproape 6 milioane de tone în 2018. Modernizarea instalaţiilor a permis atingerea unui coeficient de conversie a materiilor prime de 94%, iar costul de procesare al petrolului a scăzut de la 28 la 16 dolari pe tonă.

Grupul Rompetrol-KMGI deține și desfășoară operațiuni în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe. Rețeaua de distribuție carburanți cuprinde 1.100 puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova și România. În afara de carburanţii vânduţi prin propria reţea, Rompetrol mai vinde produse petroliere în Ucraina, Turcia, Liban, Serbia, Grecia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Maroc, Croaţia, Egipt.

Rompetrol Rafinare este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, doar în 2018 contribuind cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Totodată, Compania  continuă să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *