Investiții pentru dezvoltarea Coridorului Trans-Caspic, care leagă Asia Centrală de Europa. BEI a semnat memorandumuri de înțelegere cu guvernele din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan

La Bruxelles, s-a deschis astăzi Forumul Global Gateway Investors for EU-Central Asia Transport Connectivity.

Evenimentul reunește guverne, instituții de finanțare, companii și societatea civilă din Europa, Asia Centrală și nu numai.

Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că instituțiile financiare europene și internaționale prezente la Forum vor angaja 10 miliarde de euro pentru conectivitatea durabilă a transporturilor în Asia Centrală.

În următoarele două zile, participanții vor discuta despre investițiile necesare pentru a transforma Coridorul Trans-Caspic de Transport într-o rută de ultimă oră, multimodală și eficientă, conectarea Europei cu Asia Centrală în termen de 15 zile.

“Invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat urgența identificării unor rute comerciale alternative eficiente între Europa și Asia, care să nu tranziteze Rusia. În afară de deschiderea unor noi posibilități pentru companii, dezvoltarea infrastructurii de transport este și o modalitate de intensificare a integrării regionale și a dezvoltării economice a Asiei Centrale”, a anunțat Comisia Europeană.

Forumul Investitorilor se concentrează pe conexiunile de transport, care respectă toate aspectele legate de sustenabilitate, în conformitate cu principiile de încredere ale Global Gateway.

Angajamentul de 10 miliarde euro reprezintă investiții în curs de desfășurare și planificate, pe care Comisia Europeană le estimează  pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor în Asia Centrală pe termen scurt.

Astfel, Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată de vicepreședintele acesteia Teresa Czerwińska, a semnat memorandumuri de înțelegere în valoare totală de 1,47 miliarde EUR cu guvernele Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și cu Banca de Dezvoltare a Kazahstanului.

Aceste împrumuturi vor fi posibile prin garanții oferite de Comisia Europeană.

De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), reprezentată de vicepreședintele său Mark Bowman, a semnat un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, pentru investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro,  cu proiecte deja în curs de pregătire, pentru dezvoltarea globală a conectivității transporturilor în regiunea Asiei Centrale.

Vicepreședintele  Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că in spiritul colaborării și al progresului, Forumul Investitorilor face un pas esențial spre realizarea viziunii ambițioase a Coridorului Trans-Caspic de Transport.

“Împreună ne străduim să realizăm o legătură mai rapidă și mai sigur între Europa și Asia Centrală, promovând legături mai puternice și deschizând noi căi de cooperare și comerț”, a mai spus oficialul.

Uniunea Europeană (UE) și cele cinci țări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan) au o relație de lungă durată, stabilită în 1991 și îmbunătățită în 2019.

Forumul Investitorilor aprofundează această colaborare pe măsură ce UE  încurajează stabilirea de legături directe de transport cu Asia Centrală prin regiunile Mării Negre și Caucaz, în parteneriat deplin cu țările din Asia Centrală, Turcia, precum și cu cele din Parteneriatul Estic, care participă activ la Forumul Investitorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *