Ion Ionașcu, directorul Liceului “Lazăr Edeleanu”: “Dacă ar fi sa multumesc unei persoane, aceasta ar fi primarul Nicolae Matei ca a inteles importanta scolii in viata comunitatii.”

Ion Ionașcu este directorul unuia dintre cele mai importante instituții de învățământ din țară de ani buni, de activitatea si coordonarea căruia depind generații întregi de liceeni, ceea ce nu e deloc ușor, iar condițiile financiare ajung să-i determine pe dascăli să rămână în sistem doar dacă își iubesc cu adevărat munca. Își iubește meseria si apreciază modul în care este ajutat să-și exercite funcția de director al Liceului “Lazăr Edeleanu” din orașul Năvodari și le dorește tinerilor care în aceste zile susțin exemanele de bacalaureat să primească punctaje suficiente pentru facultățile unde își doresc să ajungă, deși este convins că tinerii din ziua de azi preferă meseriile… bănoase, iar profesia de dascăl nu este prea bine plătită. De aici și faptul că dascălul Ionașcu își iubește meseria, aceasta nu îi ofera si posibilitatea financiară de a trece peste granițele țării. Chiar și așa, este vizibil mândru că școala pe care o conduce a reușit să finalizeze mai multe programe cu bani europeni și dacă ar trebui să mulțumească vreunei persoane din lumea asta, acea persoana este primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, pentru că a înțeles ce importantă are școala în comunitatea locală. Dintre toate motivele, aducem în discuție unul singur… inițiativa primarului Matei ca în liceul năvodărean să fie introdusă o nouă disciplină – turismul – foarte important pentru o instituție de învățâmânt ce se află la doi pași de litoral. Despre aceste lucruri, dar și despre începuturile carierei profesorului Ion Ionașcu și despre sprijinul familie, în cele ce urmează:

Reporter: Vă rog să vă prezentați în câteva cuvinte.

Ion Ionașcu: Sunt născut în zodia vărsătorului și ca orice vărsator sunt sincer, deschis, comunicativ, echilibrat și interesat de tot ce este nou și original. Sunt optimist, trăind în lumea plină de amăgiri, caut, mă agit şi uneori mă enervez.

Reporter: Cum ați ajuns să alegeți cariera didactică și spre ce îi sfătuiți pe tinerii absolvenți de liceu să se îndrepte?

Ion Ionașcu: M-am decis să îmbrățișez cariera didactică încă de pe băncile liceului având, atunci  în ani ’70, ca model minunații dascăli ai Liceului “Traian” din Drobeta Turnu-Severin pentru care am avut și am un respect deosebit. Tinerii absolvenți din zilele noastre sunt interesați mai mult de meseriile ”bănoase”, dar cu toate acestea îi sfătuiesc să învețe să-și cunoască limitele și sa îmbrățișeze carierea pentru care au cat de cat talent și cred ca pot aduce plus-valoare pe viitor.

Reporter: Cum este să fii directorul unei instituții de învățământ care poartă numele unui mare chimist român, Lazăr Edeleanu?

Ion Ionașcu: Ca director al Grupul Școlar ”Lazăr Edeleanu” am înțeles că această instituție, prin numele sau, are menirea să devină o școală pentru toți, o școală pentru fiecare, o școală în continuă schimbare pentru o bună integrare socială, o școală care să ofere locuitorilor din zona orașului Năvodari, tinerilor și adulților, inclusiv celor proveniți din medii defavorizate – șanse egale de instruire și educație la standardele U.E.

Reporter: De cât timp dețineți directoratul Liceului “Lazar Edeleanu” și care sunt cele mai importante lucruri pe care a-ți reușit să le faceți până în prezent?

Ion Ionașcu: Dețin funcția director al Grupului Școlar ”Lazăr Edeleanu” de la 01 iunie 1994 și în această perioadă cred ca am realizat multe lucruri bune care să poată fi menționate ca fiind opera echipei manageriale: inființarea incă din anul 1995 a unei secții teoretie cu profilurile matematică informatică, stiințe ale naturii și filologie; înființarea a patru laboratoare de informatică; modernizarea sălilor de clasă și a laboratorelor; implicarea școlii în proiecte europene; două proiecte Comenius și un proiect POSDRU cu titlul ”INVESTEȘTE ÎN VIITORUL TĂU”, proiect finanțat din fonduri europene în valoare de peste 11 miliarde de lei; relizarea unei săli de sport moderne în care tinerii să-și poată dezvolta aptitudinile sportive.

Reporter: Ce ne puteți spune despre motivarea financiară a meseriei pe care v-ați ales-o? Cât de justificat este, în prezent, salariul unui profesor?

Ion Ionașcu: La început, în tinerețe, motivarea financiară a meseriei nu avea o prea mare importanță, dar odată cu intemeierea unei familii, banii nu au fost niciodată de ajuns. În prezent, salariul unui profesor este atât cât cred guvernanții că merită această funcție și se dovedește pe zi ce trece că meseria de profesor poate fi remunerată la coada grilei de salarizare.

Reporter: Ați beneficiat de-a lungul ultimilor ani de tăieri de salarii, dar și mici majorări. Cum v-au marcat scăderile și ce importanță au majorările pentru un profesor de carieră?

Ion Ionașcu: Scăderile de salarii nu au dus la diminuarea calității actului didactic, dar nici nu a entuziasmat, iar majorările, evident, sunt binevenite pentru a mai reduce din stresul traiului zilnic.

Reporter: Care este situația Liceului “Lazar Edeleanu” la capitolul cadre didactice?

Ion Ionașcu: În prezent, Grupul Școlar ”Lazăr Edeleanu” funcționează numai cu cadre didactice calificate, în total 83 cadre didactice, dintre care două cadre didactice cu titlul de doctor, 43 cadre didactice cu gradul didactic I, 12 cadre didactice cu gradul II, 20 cadre didactice cu definitivat și 6 cadre didactice debutante.

Reporter: Sunt tinerii motivați în vreun fel în sistemul actual de învățământ din România să aleagă o carieră didactică? Vă rog să comentați și ce argument aveți în răspunsul dvs.?

Ion Ionașcu: La ora actuală nu. Așa cum am mai spus tinerii caută meseriile ”bănoase” și salariile din învățământ nu fac parte din această categorie.

Reporter: Sunt instituții de învățământ care se confruntă cu suprasolicitarea claselor, în instituția pe care o conduceți cum se prezintă situația?

Ion Ionașcu: Nu sunt multe școli care se confruntă cu suprasolicitarea claselor, dar școala noastră este una dintre cele care se confruntă cu suprasolicitarea claselor, media elevilor pe clasă fiind de peste 29 elevi.

Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă instituția de învățământ?

Ion Ionașcu: În prezent principala problemă a școlii este subfinanțarea. De asemenea, una din cele mai mari probleme ale școlii este aceea că aceasta a fost expertizată tehnic și s-a dat soluția de consolidare deoarece apar mereu fisuri în structura de rezistență

Reporter: Sunteți coordonatorul pregătirii examenelor naționale ce se desfășoară și în instituția pe care o reprezentați. Cât de greu a fost în acest an când știm că nu de puține ori au intervenit unele modificări în programele privind desfășurarea testelor naționale?

Ion Ionașcu: Grupul Școlar “Lazăr Edeleanu” are asigurate toate condițiile pentru desfășurarea examenului de bacalaureat. Elevii au fost informați la timp despre noile modificări prevazute de metodologie. A fost asigurat un program de pregătire suplimentar a elevilor la disciplinele la care se susțin examenele scrise.

Reporter: Ce noutați pregătiți pentru anul școlar viitor, 2011 – 2012?

Ion Ionașcu: Pentru anul școlar viitor nu avem prea multe noutăți. Singura noutate ar fi aceea că planul de școlarizare a fost suplimentat cu o clasă încă de la început dându-se astfel posibilitatea elevilor din școlile din Năvodari și localitățile limitrofe să opteze direct pentru școala noastră. Noutățile vor apărea din anul școlar 2012-2013, când intenționăm să ne acredităm pentru clasa a V-a –gimnaziu și pe două noi profile în domeniul turismului și serviciilor.

Reporter: Cât de important este sprijinul pe care o instituție de învățământ îl primește din partea administrației locale a orașului pe a cărui rază teritorială se află?

Ion Ionașcu: Fără sprijinul acordat de Primarie prin primarul Nicolae Matei si Consiliul Local, Grupul Școlar  “Lazar Edeleanu” nu și-ar putea desfășura activitatea, mai ales acum în condițiile în care școala nu mai are posibilități de autofinanțare din producție proprie și când, încă, nu se aplică finanțarea per/elev.

Reporter: Daca ar fi să mulțumiți unei persoane pentru ajutorul acordat în exercitarea meseriei și a funcției ce o dețineți în cadrul liceului, cine ar fi aceea?

Ion Ionașcu: Bineiînteles că ajutorul acordat în exercitarea funcției de conducere vine din mai multe părți, comunitate locală, ISJ, părinți, cadre didactice, personal auxiliar, dar dacă ar fi să nominalizez o singură persoana aceasta ar fi primarul Nicolae Matei, care a înteles ori de câte ori a fost solicitat, importanța școlii în viața comunității.

Reporter: Care ar fi momentul important ce v-a marcat cariera?

Ion Ionașcu: Terminarea  facultății cu o medie foarte bună și repartizarea iîn anul 1981 ca titular la acest liceu.

Reporter: Cum împărțiți activitatea profesională cu timpul pe care îl dedicați familiei? Cât dintr-o zi petreceți cu cei dragi și cum preferați să vă petreceți timpul liber?

Ion Ionașcu: Funcția de director nu mi-a mai permis să-mi petrec mult timp cu familia, mă refer la vacanțe. De obicei timpul liber, atât cât există, îl petrec citind, mergând la spectacole, plimbări.

Reporter: Ce destinații de vacanță preferați? Munte, mare…

Ion Ionașcu: Vacanțele preferate sunt la munte. Aș vrea să văd și alte țări, dar….

Reporter: Ce le urați tinerilor care încep în aceste zile examenul de bacalaureat, după care vor avea un alt pas important de trecut, admiterea la facultate?

Ion Ionașcu: Ca director nu pot să le urez decât să trateze cu multă seriozitate acest examen, mult succes, îndeplinirea tuturor dorințelor și fiecare să acceadă la facultatea dorită, ei pot schimba multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *