vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Social > ISU atrage atenția privind pericolele de pe litoral

ISU atrage atenția privind pericolele de pe litoral

De la începutul lunii august şi până în prezent, pompierii militari, scafandrii de intervenţie ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa şi paramedicii au intervenit pentru salvarea a 10 persoane din apa mării sau chiar din Dunăre.

Totodată, în perioada menţionată, echipajul de salvare aeriană SMURD a răspuns la patru solicitări de urgenţă medicală la persoane înecate şi la o misiune specială de căutare a bărbatului dispărut în apele mării.

În acest context, ISU Dobrogea informează cetăţenii cu o serie de măsuri şi obligaţii ce trebuie respectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite:

– frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

– respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;

– evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;

– sa nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Consiliile locale care au la nivelul unităţii administrativ – teritoriale cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea Scăldatul interzis, pericol de înec.

Totodată, prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, se vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului / înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone.

Plata unei clipe de neatenţie poate fi O VIAŢĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *