Kazahstanul și Statele Unite continuă dialogul privind drepturile omului și reformele democratice. Cooperare bazată pe interese reciproce și valori comune

Astana a găzduit, la data de 20 mai 2024, cea de-a treia reuniune a Dialogului anual la nivel înalt privind drepturile omului și reformele democratice dintre Kazahstan și Statele Unite, coprezidat de Yerzhan Kazykhan, asistent al președintelui pentru afaceri internaționale, și de Uzra Zey, subsecretar de stat al SUA pentru securitate civilă, democrație și drepturile omului.

În cadrul evenimentului, părțile au discutat în mod constructiv despre interacțiunea dintre Kazahstan și Statele Unite ale Americii pe teme de interes reciproc în domeniul drepturilor omului. Părțile s-au axat pe continuarea punerii în aplicare a programului de reformă politică al președintelui Kassym-Jomart Tokayev, care include extinderea drepturilor persoanelor cu dizabilități, combaterea traficului de persoane, asigurarea libertății de întrunire, a libertății de exprimare, sprijinirea dezvoltării mass-media, precum și recuperarea activelor și combaterea corupției.

Partea americană și-a reafirmat angajamentul ferm față de o cooperare fructuoasă și fiabilă, bazată pe interese reciproce și valori comune. Secretarul de stat adjunct U. Zeya a exprimat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru reformele politice și socio-economice ale președintelui K. Tokayev, subliniind importanța punerii în aplicare consecvente a Planului de acțiune privind drepturile omului și statul de drept semnat de președintele Kazahstanului în decembrie anul trecut.

O atenție deosebită a fost acordată consolidării politicii de toleranță zero față de violența împotriva femeilor și copiilor. În special, partea americană a salutat legea adoptată la 15 aprilie anul curent, care a înăsprit pedepsele pentru violența domestică și violența împotriva copiilor în Republica Kazahstan.

Părțile au discutat, de asemenea, aspecte legate de promovarea drepturilor omului la nivelul platformelor multilaterale și regionale, inclusiv cooperarea în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și punerea în aplicare a inițiativelor bazate pe rezultatele reuniunii la nivel înalt C5+1 de anul trecut de la New York.

În urma reuniunii a rezultat un acord de a continua interacțiunea productivă și de a organiza următoarea reuniune a dialogului în 2025 la Washington, DC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *