La sediul IJJ Constanța se organizează o serie de activităţi cu ocazia sărbătorii Înălțării Domnului

  •  
  •  
  •  
  •  

B U L E T I N   I N F O R M A T I V

În ziua prăznuirii Înălţării Domnului, zi de pomenire a Eroilor Neamului, marcată anul acesta joi, 13 iunie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa se organizează o serie de activităţi ocazionate de această dublă sărbătoare. Începând cu ora 08.30, la Capela Militară de la sediul inspectoratului, preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia Sfânta Liturghie la care vor participa cadrele militare şi personalul civil din unitate.

În plus, 19 de jandarmi vor participa la manifestările publice organizate de autorităţi cu acest prilej: ceremonialurile militare şi religioase ocazionate de Ziua Eroilorla MonumenteleEroilordin Cimitirul Central Constanţa unde va fi prezent şi un pluton de onor, format din 18 jandarmi, pluton comandat de un ofiţer.

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean va depune coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial (ceremonia militară şi religioasă are loc între orele 13.00-13.30) şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 (13.40-14.00), unde se odihneşte şi eroul nostru, sublocotenent Napoleon Stroe, căzut sub gloanţe la Revoluţie.

La slujbele oficiate la cele două monumente participă şi preotul nostru militar, Laurenţiu Cristinel Oprea.

De asemenea, comandanţii subunităţilor de la Medgidia şi Mangalia vor depune coroane de flori, mâine, între orele 09.30-09.45, respectiv ora 13.00-13.30, la Monumentul Eroilor, Medgidia şi  Complexul Monumental din Mangalia.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război – Ziua Eroilor- se organiza în fiecare an, la 40 de zile după Sfintele Paşti, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. În ziua acestui praznic, abundă obiceiurile şi practicile legate de cultul morţilor. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare naţională. Există şi tradiţia de a respecta mormintele cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre  indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *