luni, 10 august 2020
Acasă > Eveniment > Legea antifumat ESTE CONSTITUŢIONALĂ și merge la promulgare

Legea antifumat ESTE CONSTITUŢIONALĂ și merge la promulgare

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala.

Legea care interzice fumatul in spatii publice a fost discutata miercuri la Curtea Constitutionala, iar judecatorii au decis ca este constitutionala. Legea va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, iar daca acest lucru se intampla, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial. La 45 de zile dupa publicare, legea intra efectiv in vigoare.

Senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat in decembrie anul trecut o contestatie la CCR referitoare la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

Zegrean: Ma las de fumat in spatiile publice cand intra in vigoare legea

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, spune ca va renunta sa fumeze in spatii publice daca legea fumatului va intra in vigoare.

Jurnalistii l-au intrebat pe Zegrean daca a venit cu tigarile la el la sedinta de miercuri a CCR si ce va face cu ele la finalul zilei, avand in vedere ca judecatorii constitutionali discuta sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

“Da, am (tigarile – n.r.). Legea intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Ma las de fumat in spatiile publice cand intra in vigoare legea. De fapt, nu cred ca m-ati vazut fumand undeva prin spatii publice”, a precizat presedintele CCR.

Intrebat daca un apartament poate fi considerat spatiu public inchis, Zegrean a replicat: “Eh, cum sa fie?!“.

El a spus ca “dreptul de a fuma nu e trecut in Constitutie“, facand referire apoi la comparatia dintre fumatorii aflati in detentie si cei in libertate.

Sunt in aceeasi categorie? Se pune problema de destinatie (termen mentionat in lege – n.r.) cand oamenii sunt in aceeasi categorie. Sunt in aceeasi situatie cei liberi si cei aflati dupa gratii?“, a aratat Zegrean.

De asemenea, intrebat cati judecatori de la CCR fumeaza, el a raspuns: “Stiu ca doi fumeaza, dar eu stiu ce fac in particular?!“.

Sursa: http://stirileprotv.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *