Leusteanul, planta subapreciata

Leusteanul (denumit si Levisticum Officinale) este o planta din familia Apiaceae (din care fac parte morcovii, patrunjelul, telina, mararul), cu origini stravechi, fiind cultivata de catre vechii romani si, mai tarziu, considerat cel mai consumat aliment in Evul mediu. Din Europa si Asia, leusteanul a luat calea Americii, fiind introdus si raspandit de colonisti, negustori, calugarii benedectini, misionari.

Astazi, leusteanul este foarte usor de cultivat, existand multe variatii de seminte de leustean. Leusteanul este un element culinar ale carui radacini, frunze si seminte pot fi folosite in multe retete de supe, salate, dar si ca un condiment (prin uscare si tocare marunta).

Bogatiile leusteanului

Leusteanul este bogat in quercetin (pe locul al treilea dupa ceai si capere), un flavonoid (compus organic specific plantelor) gasit in legume, plante, fructe si cereale, care favorizeaza secretia de insulina, amelioreaza inflamatiile, reduce efectele alergiilor, imbunatateste activitatea multor enzime din corpul uman.

Frunzele de leustean contin uleiuri volatile aromatice, cu elemente specifice precum cumarina, un compus chimic (cu gust amar) cu efecte biologice dovedite.

Frunzele leusteanului contin si vitaminele A si C, iar semintele sunt bogate in zinc, fier, sare.

Beneficii pentru sanatate

Indiferent de folosire (interna sau externa), frunzele, semintele si radacina de leustean este prezenta pe piata sub diverse forme: ceaiuri, infuzii, uleiuri, condimente, plasture naturist, etc.

In trecut, leusteanul era considerat ca excelent afrodiziac, iar uleiul sau specific era amestecat cu tutunul si parfumurile, pentru a le imbunatati mirosul si gustul. Uleiul de leustean era folosit si in aromaterapie.

Desi nu exista suficiente dovezi, in medicina traditionala, leusteanul este consumat pentru a influenta si ameliora simptomele de indigestie, flatulenta si colici (la copii), migrene. In plus, leusteanul favorizeaza procesul de transpiratie (inlaturand chiar mirosul urat al sudorii) si amelioreaza probleme tractului urinar, facilitand urinarea.

Cumarina (prezenta in leustean) are efecte pozitive impotriva tumorilor, hipertensiunii, inflamatiilor, septicemiilor, osteoporozei, astmului. Cumarina are si rol de a suprima pofta de mancare.

Leusteanul este un excelent diuretic, ajutand corpul sa elimine excesul de apa.

Vitamina A si zincul, prezente in leustean, ajuta la cresterea si intarirea firelor de par, mentinand secretia uleiului natural al scalpului, prevenind parul uscat. Vitamina C pastreaza parul sanatos si previne caderea parului. Pentru tratarea parului, sunt recomandate frunzele si semintele de leustean (prin infuzie sau aplicarea externa a unui ceai sau/si ulei de leustean pe scalp).

De asemenea, leusteanul a fost folosit si pe plan extern, ca produs “cosmetic” sau plasture natural, preparat ca o pasta si aplicat pe piele pentru a trata eczemele si bubele.

Leusteanul stimuleaza menstruatia si amelioreaza durerile specifice acesteia.

Efecte secundare

Leusteanul nu trebuie consumat de catre femeile insarcinate, existand primejdia perderii sarcinii, din moment ce consumul de leustean provoaca contractii ale uterului si chiar provoaca activarea perioadei de menstruatie. De asemenea, leusteanul nu este recomandat pentru femeile care alapteaza.

Leusteanul stimuleaza menstruatia si amelioreaza durerile specifice acesteia

Datorita existentei cumarinei (puternic anticoagulant), leusteanul poate creste riscul sangerarii si poate cauza probleme de crestere a presiunii sangelui.

Desi leusteanul este un puternic diuretic, consumul in exces poate provoca ameteala, scaderea presiunii sangelui.

Concluzie

Leusteanul este o planta cultivata si folosita foarte des de catre romani. Bucura-te de bogatiile si beneficiile leusteanului.

Sursa: pro-sanatate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *