vineri, 14 august 2020
Acasă > Eveniment > Licitaţie organizată de ABADL. Peste 200 de oferte pentru plajele din Năvodari

Licitaţie organizată de ABADL. Peste 200 de oferte pentru plajele din Năvodari

Sezonul estival 2016 este în plină desfăşurare deja de aproape două luni, dar la Năvodari criza plajelor abia acum pare să ajungă la sfârşit. În urma finalizării licitaţiei organizate de Administraţia Bazinală Dobrogea – Litoral în plin sezon pentru sectorul de plajă Năvodari II şi subsectoarele aferente, operatorii economici abia acum îşi pot începe, propriu-zis, activitatea. Surse avizate spun că licitaţia a fost organizată ireproşabil de reprezentanţii instituţiei mai sus menţionate, semn că, probabil, „vizita“ procurorilor Anticorupţie la sediul acesteia s-a lăsat cu urmări pozitive. De menţionat că rezultatele finale ale licitaţiilor vor fi date publicităţii, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, dată după care câştigătorii licitaţiilor vor fi puşi în posesie şi îşi vor putea începe activitatea.

Atenţia acordată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa Administraţiei Bazinale Dobrogea -Litoral şi, în special, fostului director George Andrei Papari, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, pare să fi avut urmări pozitive. Licitaţia organizată ulterior de ABADL pentru sectoarele de plajă din Năvodari pare să fi mers ca la carte, spun participanţii, iar ofertele depuse după încheierea termenului de depunere, precum şi cele care nu întruneau condiţiile de participare şi nu aveau întreaga documentaţie solicitată au fost respinse ori descalificate.

Număr mare de contestaţii

La momentul de faţă, potrivit declaraţiilor directorului interimar al instituţiei, Adrian Chera, licitaţia se află în faza de soluţionare a contestaţiilor, fază care va mai dura însă câteva zile, ca urmare a numărului mare de contestaţii depuse.

„Au fost depuse 204 oferte pentru 48 de subsectoare de plajă, iar în acest moment comisia de contestaţii este suverană“, a declarat directorul interimar, care a fost, totodată, şi preşedintele comisiei de licitaţii.

„Numărul mare de contestaţii depuse este de înţeles, din moment ce au fost atâţia agenţi economici interesaţi de obţinerea sectoarelor de plajă. Avem cazuri unde, pentru un sector, au fost depuse zece sau 11 oferte, aşa că vă daţi seama că pot fi tot atâtea contestaţii câţi perdanţi au fost“, ne-a mai explicat directorul.

„Oraşul Năvodari reprezintă o zonă în plină expansiune şi este foarte bine cotată în prezent, aşa că este normal să apară concurenţă, din moment ce foarte mulţi agenţi economici doresc să închirieze sectoarele de plajă“, a continuat acesta.

Totodată, directorul interimar ne-a dat asigurări că întreaga procedură privind licitaţia pentru cele 48 de subsectoare de plajă s-a desfăşurat potrivit cadrului legal.

Fiecare situaţie va fi analizată punctual

În altă ordine de idei, legat de situaţia agenţilor economici cărora li s-au încheiat contractele şi trebuie să elibereze sectoarele de plajă, chiar dacă unii dintre aceştia le-au câştigat din nou, în urma noii licitaţii, directorul ne-a precizat că fiecare situaţie va fi analizată punctual.

„Legea ne obligă ca fiecare subsector de plajă pe care îl închiriem să îl predăm liber de sarcini. Astfel, subsectoarle ce vor fi preluate de noii beneficiari trebuie eliberate de orice construcţii. Atunci se vor încheia contractele cu noii contractori, atunci îi vom pune în posesie şi tot atunci ei pot începe dotarea fiecărui subsector, conform PUZ-ului, iar noii beneficiari trebuie să plece cu procedura de autorizare“, a precizat directorul.

Totodată, el a adăugat că, până la soluţionarea tuturor contestaţiilor, nu se poate discuta despre nişte câştigători clari, aşa încât plajele trebuie eliberate de sarcini, însă fiecare situaţie va fi analizată punctual.

Unii angajaţi ABADL, martori în dosarul lui Papari

Legat de „vizita“ procurorilor Anticorupţie de la sediul ABADL, directorul ne-a spus că nu poate comenta percheziţiile DNA. „Nu pot eu să judec acest lucru“, a declarat Adrian Chera. Totodată, întrebat ce impact a avut această acţiune asupra angajaţilor instituţiei, acesta a spus că o parte dintre aceştia au fost audiaţi în calitate de martori în dosarul instrumentat de DNA şi li s-a pus în vedere să nu dea niciun fel de declaraţii, iar în ceea ce priveşte activitatea comisiei de la recenta licitaţie, „comisia de licitaţii şi-a desfăşurat activitatea în cadrul legal dictat de caietul de sarcini al licitaţiei, aşa cum prevede procedura legală. Activitatea comisiei s-a desfăşurat conform caietului de sarcini“, a conchis directorul interimar al ABADL.

Sursa: ziuaconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *