Locuitorii judetului Constanta vor merge la referendum pe 6 noiembrie

Cetatenii cu drept de vot din judet sunt chemaţi să decidă dacă îşi doresc desfiinţarea judeţului, aşa cum a propus preşedintele Traian Băsescu, susţinut în acest demers de PDL.

Consiliul Judeţean Constanţa precizeaza ca, în conformitate cu prevederile art. 4 alineatele 1 şi 2 din hotărârea Consiliului Judeţean nr. 179/2011, cetăţenii cu drept de vot domiciliaţi pe raza teritorială a judeţului Constanţa sunt chemaţi la urne, duminică, 6 noiembrie a.c., să se pronunţe cu DA sau NU la întrebarea: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ – teritoriale, judeţul Constanţa?”.

Facem precizarea ca organizarea unui referendum a fost aprobata inca din şedinţa CJ, desfăşurată în data de 26 iunie 2011, aleşii judeţeni aproband, cu unanimitate de voturi, organizarea referendumului judeţean având tema „Consultarea cetăţenilor judeţului cu privire la desfiinţarea unităţii administrativ – teritoriale, judeţul Constanţa” şi trecerea lui în regiunea Sud – Est, alături de judeţele Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea şi Buzău. Data propusă a fost 17 iulie, însă prefectul Claudiu Palaz a atacat în contencios hotărârea CJ, astfel că data nu a fost respectată.

Presedintele CJ Constanta, Nicuşor Daniel Constantinescu susţine ca „măsura înfiinţării unui singur judeţ pentru circa trei milioane de cetăţeni proveniţi din şase judeţe actuale, nu reprezintă un răspuns şi o soluţie suficient fundamentată şi justificată pentru afirmaţia privind descentralizarea”. De asemenea, seful administratiei judetene isi motiveaza demersul privind organizarea si desfasurarea unui referendum prin care sa fie intrebati cetatenii despre acest demers – prin faptul volumul de muncă ar fi dublat de distanţele lungi de parcurs şi timpul pierdut până la centrul administrativ al judeţului mai mult îi vor determina pe locuitorii acestuia să aloce problemelor administrative o parte însemnată a resurselor financiare, în condiţiile în care criza economică nu ocoleşte pe nimeni şi mai ales pe cei săraci. „De fapt, noua împărţire administrativ – teritorială a ţării nu va duce la scăderea birocraţiei la nivel local, ci dimpotrivă, încarcă misiunea instituţiilor publice de la nivelul noilor reşedinţe aflate la peste 300 de km depărtare, cu probleme care se puteau rezolva cu personal şi costuri reduse şi în timp util la nivelul judeţelor actuale”. In perioada urmatoare vor exista informari cu privire la acest demers, detalii pe care reprezentantii institutiei judetene le vor face publice in timp real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *